Hlavní obsah

Učeň Simeone vyzve ve finále EL trenérského profesora Bielsu

Madrid

Finále Evropské ligy v Bukurešti bude 9. května nejen soubojem dvou španělských klubů, ale také duelem argentinských trenérů. Na lavičce Bilbaa se v něm v roli zkušeného profesora představí šestapadesátiletý Marcelo Bielsa, jeho soupeřem bude jednačtyřicetiletý "učeň" Diego Simeone z Atlétika Madrid.

Foto: Felix Ordonez, Reuters

Fotbalisté Bilbaa se radují z branky do sítě Sportingu Lisabon.

Článek

"Opět se s El Profem (Profesor - Bielsova přezdívka) potkáme," řekl Simeone k souboji "učitele s žákem". S Bielsou se bývalý záložník dobře zná - pod jeho vedením odehrál v argentinském národním týmu posledních 30 zápasů reprezentační kariéry.

Atlético do finále postoupilo po výhrách 4:2 a 1:0 s Valencií a může navázat na triumf v Evropské lize z roku 2010. Bilbao ve čtvrtek v semifinálové odvetě porazilo díky gólu dvě minuty před koncem 3:1 Sporting Lisabon a smazalo porážku 1:2 ze soupeřova hřiště.

"Bude to pěkné finále mezi přáteli. Pro nás je ale postup jen prvním krokem - chceme získat titul," dodal Simeone. Bývalý argentinský záložník může případným triumfem v Evropské lize navázat na úspěšný rok 1996, kdy jako hráč pomohl madridskému celku k vítězství ve španělské lize i tamním poháru.

Bielsa, mimo jiné také přezdívaný El Loco (blázen), dovedl Bilbao do finále evropského poháru po 35 letech. Naposledy baskický tým neuspěl v tehdejším Poháru UEFA proti Juventusu Turín a stále čeká na první velkou trofej. "Je to neuvěřitelné. Poprvé v životě se mi chtělo na hřišti brečet," řekl útočník Fernando Llorente, který v semifinálové odvetě dvě minuty před koncem zápasu brankou na 3:1 odvrátil prodloužení.

"Měl jsem velkou radost hlavně kvůli hráčům. Pogratuloval jsem jim, postup si naprosto zasloužili," přidal Bielsa, jehož Bilbao při tažení Evropskou ligou vyřadilo mimo jiné Manchester United a Schalke. Úspěšnou sezónu může podtrhnout ještě ve finále Španělského poháru, ve kterém vyzve Barcelonu.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články