Hlavní obsah

VIDEO: Skvělý Falcao čtyřmi góly popravil Villarreal. Porto vykročilo do finále

PRAHA

První semifinálové zápasy Evropské ligy naznačily, že 18. května se v dublinském finále střetnou dva portugalské kluby. V obou čtvrtečních zápasech si vrchol soutěže přiblížily domácí týmy - Porto dokázalo otočit výsledek s Villarrealem a díky čtyřem brankám Falcaa zvítězilo 5:1, v čistě portugalském souboji Benfica - Braga vyhrál lisabonský klub 2:1.

Foto: Reuters

Kolumbijec Radamel Falcao nasázel v úvodním semifinále Evropské ligy čtyři góly.

Článek

Porto začalo už v první minutě nebezpečnou akcí, ale s postupem času se muselo stále více soustředit na defenzivní práci. Ve středu hřiště sice měli domácí míč více na svých kopačkách, ale často se dostali do úzkých. Především levá strana nestíhala průniky a zatímco hosté přidávali střelecké pokusy, na domácí straně přibývaly karty.

Před poločasem právě na slabší straně nikdo nedokázal zabránit Nilmarovi v centru na přední tyč, kde se na hranici ofsajdu dostal ke gólové hlavičce Cani. Španělská radost ale netrvala dlouho, druhý poločas všechno otočil na hlavu.

Fernando Reges (vpravo) z Porta a Nilmar z Villarealu bojují o míč v semifinále Evropské ligy.foto: Reuters

Krátce po změně stran nastartoval faulovaný Falcao proměněnou penaltou velký obrat, který sám režíroval třetím hattrickem v sezoně. Nejprve Guarín otočil výsledek na 2:1 a pak Falcao dalšími třemi zásahy poslal Villarreal do kolen. Letos již nastřádal v soutěži patnáct gólů, čímž vyrovnal rekord soutěže Jürgena Klinsmanna.

Benfica doma nezaváhala

V utkání druhého a třetího týmu Primeira ligy byla domácí Benfica od začátku aktivnějším celkem, ale Braga dlouho potvrzovala, proč v předchozích pěti zápasech Evropské ligy dostala jediný gól.

Benfiku vysvobodil až stoper Jardel, který v 50. minutě dorazil do branky Cardozovu hlavičku do tyče. Jenže radost domácím vydržela jen tři minuty, než Vandinho srovnal.

Fotbalista Benfiky Maxi Pereira (vpravo) sleduje Jose Limu z Bragy, který se snaží zpracovat míč v úvodním semifinálovém duelu Evropské ligy. foto: Reuters

Jenže i v Lisabonu platilo dnešní kouzlo gólů ve druhých poločasech a Cardozo z přímého kopu zajistil Benfice těsné vítězství. Výsledek je však pro Bragu do odvety hratelný, zvláště když Benfiku doma v březnovém ligovém duelu porazila 2:1.

Úvodní utkání semifinále fotbalové Evropské ligy:
FC Porto - Villarreal 5:1 (0:1)
Branky: 49. z pen., 67., 75. a 90. Falcao, 61. Guarín - 45. Cani. Rozhodčí: Kuipers (Niz.). ŽK: Hulk, Fernando, Helton - Diego Lopéz, Borja Valero, Catalá. Diváci: 45.000.
Porto: Helton - Sapunaru, Rolando, Otamendi, Alváro Pereira - Guarín (79. Souza), Fernando, Joao Moutinho, Cristian Rodriguez (72. Varela), Falcao, Hulk (84. James Rodriguez). Trenér: Villas-Boas.
Villarreal: Diego Lopéz - Mario, Marchena, Musacchio, Catala - Cani (71. Matilla), Bruno, Borja Valero (67. Mubarak), Santi Cazorla - Rossi, Nilmar (72. Marco Ruben). Trenér: Carlos Garrido.
Benfica Lisabon - Sporting Braga 2:1 (0:0)
Branky: 50. Jardel, 59. Cardozo - 53. Vandinho. Rozhodčí: Thomson (Skot.). ŽK: Aimar - Rodríguez, M. Garcia, Vandinho. Diváci: 60.000.
Benfica: Roberto - Pereira, Luisao, Jardel, Coentrao - Martins (65. Jara), Javi García, Peixoto (65. Gaitán) - Aimar - Saviola (86. Airton), Cardozo. Trenér: Jesus.
Braga: Artur - M. Garcia, Rodríguez, Paulao, Sílvio - Alan, Vandinho, Viana (62. Mossoró), Salino - Meyong (55. Custódio), Lima (84. Kaká). Trenér: Paciencia.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen