Hlavní obsah

Benfica trumfuje i Real Madrid či Chelsea. Jurásek opouští klub s rekordní akademií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Psalo se o zájmu Marseille, Lens či Glasgow Rangers. Fotbalový reprezentant David Jurásek však podle portugalských médií nakonec míří z Benfiky Lisabon na hostování do Hoffenheimu. Stal by se tam spoluhráčem jiného českého krajního beka Pavla Kadeřábka. Benfica se i bez bývalého hráče Slavie může pochlubit jedním rekordem. Podle studie se portugalský gigant pyšní nejziskovější klubovou akademií na světě.

Foto: Rodrigo Antunes, Reuters

Akademie Benfiky je nejlepší, jako by hlásil Marcos Leonardo.

Článek

Pokud byste lídra hledali v Anglii či Španělsku, spletete se. Aktuální studie nezávislé výzkumné a vzdělávací organizace CIES Football Observatory představuje 100 klubů s nejziskovějšími akademiemi na světě. Započteny jsou příjmy za posledních deset let z přestupů fotbalistů, kteří tam strávili alespoň tři sezony ve věku od 15 do 21 let. Portugalská Benfica je jasně ve vedení s 516 miliony eur (v přepočtu 12,8 miliardy korun!), z nichž dvě třetiny byly vybrány za posledních pět let.

Stupně vítězů doplňují Ajax Amsterdam (376 milionů eur) a Olympique Lyon (370 milionů eur). Stejně jako v případě Benfiky, byla většina příjmů Ajaxu z přestupů hráčů z jeho akademie generována za posledních pět let (66 %). Navzdory inflaci přestupových částek je toto procento mnohem nižší pro Lyon (50 %).

Příjmy z přestupů hráčů z akademie (2014–2023)
Miliony €KlubHráči
1.516Benfica (Port.)30
2.376Ajax (Niz.)36
3.370Olympique Lyon (Fr.)32
4.364Real Madrid (Šp.)28
5.347Chelsea FC (Ang.)28
6.325AS Monako (Fr.)18
7.306Sporting (Port.)31
8.256Tottenham Hotspur (Ang.)23
9.254Manchester City (Ang.)27
10.250Atalanta (It.)34

V první desítce jsou také tři anglické kluby (Chelsea, Tottenham a Manchester City), druhý portugalský tým (Sporting), stejně jako Real Madrid (čtvrtý), AS Monako (šestý, z velké části díky výnosům z přestupu Kyliana Mbappého do Paris St-Germain) a italská Atalanta (desátá). Mimo Evropu jsou kluby s nejziskovějšími akademiemi brazilské Flamengo (třinácté) a argentinské River Plate (čtrnácté).

Foto: Rodrigo Antunes, Reuters

Orel Águia Vitória, živý maskot Benfiky, létá na stadionu před každým domácím zápasem.

V uvedené stovce není žádný český klub.

CIES Football Observatory je Mezinárodní centrum sportovních studií. Jde o nezávislou výzkumnou a vzdělávací organizaci se sídlem ve švýcarském Neuchatelu. S jejími závěry se shoduje také loňská studie „The Football Investment Report“, kterou vytvořila sociální investiční platforma eToro ve spolupráci s portálem Transfermarkt. Podle ní jsou portugalské akademie nejvýnosnější ve světovém fotbale.

Report ukazuje, že Portugalsko se stalo centrem fotbalového světa, pokud jde o rozvoj mladých talentů a profitování z nich. Tři největší kluby v zemi - Benfica, Sporting a Porto - vydělaly za posledních deset let na prodeji domácích hráčů dohromady již výrazně přes miliardu eur.

Benfica vydělala díky prodeji hvězd, jako jsou João Félix, Ruben Dias a Ederson. Pro druhý Ajax se největším individuálním prodejem stal jeho absolvent Matthijs de Ligt. Ve Sportingu se mimo jiné prosadil Cristiano Ronaldo.

Reklama

Související témata: