Hlavní obsah

Byl to blázinec, radši jsem utekl do kabiny, řekl Sivok o běsnění fanoušků v Istanbulu

Jan KrůtaPrávo

Tradičně vyhrocené istanbulské derby mezi Besiktasem a Galatasarayem se ani tentokrát neobešlo bez průšvihu. Zápas byl v nastaveném čase za stavu 1:2 pro hostující mužstvo přerušen a nakonec zůstal nedohrán, protože fanoušci Besiktase vběhli na hřiště a ničili, co se dalo. „Byl to blázinec. Počítám, že nám zavřou hřiště minimálně na pět zápasů,“ řekl stoper Besiktase Tomáš Sivok.

Foto: Stringer/turkey, Reuters

Fanoušci Besiktasu byli tak naštvaní, že na hrací ploše mlátili plastovými židlemi.

Článek
Fotogalerie

Naštvaní fanoušci Besiktase Istanbul na hrací ploše.

Co se fanouškům nelíbilo?

Výkon rozhodčího a chování některých hráčů Galatasaraye. Vedli jsme 1:0, ale sudí trochu připískával soupeři. Jenže nadávat můžeme hlavně sami sobě. Oni otočili na 2:1, ale na oba góly jsme jim nahráli my. Při tom druhém si ale jejich útočník sklepl míč rukou a teprve pak se odrazil k Drogbovi a ten dal gól. Melo z Galatasaraye dostal za ošklivý faul v nastaveném čase červenou a pak už to začalo vřít.

Odstartoval to Melo?

On ukázal, že fakt nemá nic v hlavě. Nadával skoro všem hráčům Besiktase, a když odcházel ze hřiště, začal mávat dresem Galatasaraye před našimi fanoušky. To byla poslední kapka, vletěli na hřiště. Policajtů tam sice bylo dost, jenže ono je těžké uhlídat osmdesát tisíc lidí. Náš stadión se přestavuje, tak hrajeme na Olympijském stadiónu. Říkali, že se prodalo 76 tisíc lístků, ale lidi tam ještě seděli na zemi a v klubu říkali, že bylo osmdesát tisíc.

Když vběhli na hřiště, utíkali jste ze strachu do kabin?

Oni nešli po hráčích Besiktase, neměli důvod. Spíš po rozhodčím a soupeři. Půlka našich kluků v první chvíli zůstala na hřišti. Já preventivně utekl, i když za ty roky, co jsem tady, už jsem toho zažil dost. Hráči Galatasaraye zvládli utéct jen tak tak. U vchodu do tunelu lítaly kolem hlavy mince, telefony. Člověk jen čeká, odkud dostane ránu.

Šlo o nejtvrdší jádro fanoušků Besiktase?

Právě, že vůbec ne. Z toho sektoru, kde jsou oni, lidi jako první nevylítli. Slyšel jsem nějaké spekulace, že to mělo spojitost s politikou a nedávnými protesty kvůli premiérovi. Prý mohlo jít o záminku něco vyprovokovat, ale těžko říct, jaká je pravda. Každopádně z toho nakonec byla válka a blázinec.

Jak dlouho jste museli zůstat v kabině?

Asi hodinu jsme tam seděli v dresech a pak nám řekli, že je konec a můžeme se jít vysprchovat. Další dvě hodiny jsme museli čekat kvůli fanouškům. Ne snad, že by nám chtěli něco udělat, ale muselo se to trochu uklidnit. Navíc byla šílená dopravní zácpa.

Troufnete si odhadnout výši trestu, který vyfasujete?

Prohrajeme kontumačně 0:3 a počítám, že pět až deset zápasů budeme hrát bez diváků. Možná tam pustí jen ženy a děti, jako když jsme měli trest v minulých sezónách. Jenže tak dlouho bez lidí jsme nikdy nehráli.

Je štěstí, že na vypjaté zápasy v turecké lize nemohou chodit fanoušci hostů?

Být tam teď fanoušci Galatasaraye, asi to dopadlo daleko hůř. Na všechny derby v Istanbulu platí tenhle zákaz. V našem případě se to vztahuje ještě na utkání s Bursasporem, mezi fanoušky obou klubů je velká rivalita asi deset let. Poslední dva roky už fanoušci soupeře na zápasy nesmějí. Naposledy se v Burse servali tak, že se zápas vůbec nehrál. Minulý týden jsme tam vyhráli 3:0, já dal dokonce gól, ale slavil jsem ho jen v duchu fair play. Kdybych udělal něco na fanoušky Bursasporu, tak kdo ví, jak by to dopadlo.

Nemůže očekávaný trest a zápasy bez diváků nějak zbrzdit váš dobrý rozjezd v sezóně?

Doufám, že ne. Ale škoda té kontumace, protože jsme dosud všechny čtyři zápasy vyhráli. Přišel nový trenér Slaven Bilič, zvedla se organizace naší hry. Minulou sezónu jsme byli třetí a věřím, že bychom teď mohli bojovat o titul.

Reklama

Související témata: