Hlavní obsah

Černý přidává minuty, chce být u baráže! Udělal jsem ze sebe tréninkové monstrum, tvrdí

Už zase „skáče přes kaluže". Záložník Václav Černý, kterého zkraje roku podruhé v kariéře přibrzdilo v rozletu těžké zranění kolenních vazů, je od listopadu zpátky na hřišti. V nedělním vítězném duelu nizozemské fotbalové ligy proti Waalwijku si připsal čtvrtý start v řadě. Zátěž zvyšuje postupně, tentokrát odehrál za Twente závěrečných dvacet minut.

Foto: @fctwente, Twitter

Momentka ze zápasu Twente s Willemem II.

Článek

Jak je vám po těle?

Cítím se líp a líp, všechno běží dobře. Přesně, jak jsme si s trenérem a lékařským týmem předsevzali. Dohodli jsme se, že do zimní přestávky uděláme maximum, abych byl na začátku nového roku stoprocentně ready. Tento plán se mi líbí. Jsem hráč, který chce jít do maxima.

V lednu už naskočíte od první minuty?

Myslím, že dřív. Máme do pauzy ještě domácí pohár a dva ligové duely. Věřím, že jeden z nich začnu od první minuty. Uvidíme, kolik vydržím. Pak se koukneme na reakci kolena a celého těla. Musím zaklepat na zuby, koleno je zatím v pořádku.

Nelitujete však zimní pauzy? Zase vypadnete z herního rytmu.

Musím říct, že od léta jedu non-stop. Nejdřív jsem dřel, abych se vůbec vrátil k mužstvu. Potom jsem makal, abych se vrátil do zápasů. Jsme s trenérem dohodnuti, že si dám tři čtyři dny volno, pojedu s přítelkyní na Vánoce do Česka. Hned po nich se vrátím do Nizozemska trénovat.

Foto: Sport.cz

Český fotbalový záložník Václav Černý.

Byla nynější rekonvalescence jiná než během prvního těžkého zranění kolene?

Meniskus byl méně poškozený, což samozřejmě pomohlo. Ale jistým způsobem bych k sobě obě léčby přirovnal. Křížák je o tom, jak ho každý pojme. Jak moc se chce vrátit. Pády v rekonvalescenci při něm jsou. Jde tedy ve velké míře také o mentální stránku.

Vy jste zvládal po psychické stránce?

Mně i lidem kolem se tohle povedlo velmi dobře. Moc si toho vážím. Už je zase jenom fotbal.

Věděl jste sám díky předešlé zkušenosti, kdy si třeba ulevit, nebo co vás čeká?

Souhlasím. Samozřejmě v tom výhoda byla, vzal jsem to tak. Věděl jsem, čím jsem si už jednou prošel. Spíš jsem chtěl hranice ještě zvednout. Dejme tomu, udělat ze sebe ještě větší tréninkové monstrum než předtím. I to se povedlo.

Kvůli zranění jste přišel o účast na mistroství Evropy. Měl jste sílu dívat se na zápasy české reprezentace na EURO?

Byl jsem z toho pár dnů po zranění špatnej. Jsem ale takový, že pokud přijde rána, dokážu se z ní rychle oklepat. Neviděl jsem před sebou nic jiného než návrat na hřiště. Devět deset měsíců jsem si tohle držel v hlavě. Neustále jsem si říkal, že všechno je jen o mně, a že se chci vrátit ještě lepší. Samozřejmě bolelo, že mě EURO minulo, byla šance na něj jet. Ale těžkými ranami rosteš, jak se říká.

Máte motivaci být u březnové baráže o mistrovství světa? V semifinále národní mužstvo čeká duel ve Švédsku.

Samozřejmě. Chci po zimní přestávce být důležitý pro Twente, být zdravý a užívat si fotbal. Tyhle tři věci jsou na první místě. Jednoznačně si cíle dávám, ale jediné, co můžu udělat, je, že budu podávat dobré výkony. Dávat góly nebo na ně přihrávat, nastupovat pravidelně. Zbytek už není na mně.

Pojďme k nizozemské lize. V neděli jste porazili doma Waalwijk (2:1), v tabulce jste pátí. V klubu panuje spokojenost?

Bavili jsme se o tom v kabině. Spokojenost jednoznačně je. Ale moc dobře víme, co se nám přihodilo loni. Také se nám na podzim dařilo, ale pak nás zasáhla zranění. Krátce po zimní pauze jsem si přetrhl křížový vaz v koleni, potom vypadli na dlouho ještě další dva důležití hráči. Přestali jsme vyhrávat, body nepřibývaly. Tuto sezonu máme dobře rozehranou, jsme pátí, nahoře bychom chtěli zůstat. O motivaci máme postaráno.

V Twente působí rovněž reprezentační záložník Michal Sadílek. Jak důležitý je pro mužstvo?

Michal je jedním z mála kluků, kteří si drží vysokou výkonnost. Pro naše mužstvo je hodně důležitý. Je vitální, hodně toho oběhá. může být využitý na několika pozicích. Jsem rád, že je tady. Podle mě i on je rád, že je v Twente.

Reklama

Související témata: