Hlavní obsah

České kluby už sondují, které Šošony zlanařit. Vyhození žilinští fotbalisté na dlažbě nezůstanou

Žilina/Praha

Jak prekérní, skončit v  panující tíživé, a pro celou společnost tolik frustrující situaci, na dlažbě. Pro sedmnáct fotbalistů ligové Žiliny se tato černá můra stala od 1. dubna realitou. Sedminásobný slovenský mistr se ocitl v  likvidaci a nejlepší i nejlépe placení hráči dostali od majitele klubu Jozefa Antošíka výpovědi. Okamžité. V  rozehrané, i když momentálně přerušené sezoně. Prakticky ze dne na den.

Foto: Archiv Filipa Kaši

Český obránce Filip Kaša (vlevo) v dresu Žiliny.

Článek

„Klub s nimi ukončil smlouvy, takže se stávají volnými hráči a mohou uzavírat nové kontrakty s jinými kluby," potvrdil právní zástupce slovenské Unie profesionálních fotbalistů Peter Lukášek, že jeho klienti budou k mání. Zadarmo, bez závazků.

„Dostali jsme výpovědi, které nám doručil kurýr, od 1. května," upřesňuje Dominik Holec, pětadvacetiletý gólman Šošonů, jak se na Slovensku fotbalistům Žiliny přezdívá.

Právě on by neměl mít o další angažmá zase až tak velké obavy, protože patří mezi pět žilinských fotbalistů, o které se mnohé kluby enormně zajímaly už před likvidací Antošíkova klubu.

Foto: Oficiální web FC Spartak Trnava: www.spartak.sk/

Fotbalisté Spartaku Trnava ovládli  sedmkrát ligu a navrch i Slovenský pohár .

Podle údajů renomovaného portálu transfermarkt.com je momentální hodnota Dominka Holce na evropské transferové burze 500 tisíc eur. O rok starší stoper Filip Kaša je oceňován částkou o 50 tisíc eur nižší. Cena čtyřiadvacetiletého žilinského kapitána Miroslava Káčera šplhá naopak mnohem výš. Na 650 tisíc eur.

Přestupový trh bude sice i po překonání koronavirové pandemie v krizi a dlouho potrvá, než se z ní vzpamatuje, přesto se žilinští fotbalisté stávají v současné situaci zajímavým artiklem. Pro české kluby v solidní finanční kondici docela určitě. Zvlášť, když jsou k mání gratis. Pro Plzeň, Slavii, Spartu a například Mladou Boleslav jde o lákavou kořist...

Podle informací Sport.cz už tyto kluby sondují situaci. Vzhledem k dlouhodobému a úspěšnému působení plzeňského kouče Adriana Guľy v Žilině má výhodu Viktoria. Největší zájem má údajně o českého stopera Filipa Kašu, který je mezi propuštěnými. Zájem o něho však údajně projevuje i Sparta.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Adrián Guľa ještě v dobách žilinského angažmá.

Očekává se, že dlouho bez angažmá nezůstane ani brankář Dominik Holec a určitě ani kapitán Miroslav Káčer. „Uvidíme, zda a kdy přijde nabídka z jiného klubu," potvrdil Káčer pro slovenský Šport, že po počátečním šoku z ohlášené likvidace žilinského klubu, výpovědi a předčasného konce smlouvy platné do 30. června příštího roku je už zase optimistou.

„Mluvil jsem se svým manažerem a ten mi prozradil, že po zveřejnění informace o mém konci v Žilině pomalu neodložil telefon," potvrdil, že nabídky se už objevily, ale zatím je neřešil. „Řekl jsem manažerovi, aby se ozval teprve až půjde o něco velmi vážného."

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Lafata (vpravo) ze Sparty a Martin Králík ze Žiliny.

Stejně „postižení" spoluhráči zmiňované trojice „exšošonů" by mohli zakotvit v klubech, nepatřících do české top trojky, zahrnující Slavii, Plzeň a Spartu. Třeba Mladá Boleslav už se o dva z nich zajímá.

„V létě se může stát pro elitní české kluby angažování hráčů s výpovědí zajímavé téma. Kluci, kteří mají kvalitu, bez práce nezůstanou," je si jistý agent David Nehoda ze společnosti Nehoda sport, byť přidává, že zatím mluví v obecné rovině.

Foto: Archiv Filipa Kaši

Český obránce Filip Kaša (s míčem) v dresu Žiliny.

Šestadvacetiletý Filip Kaša je ovšem jiný případ, protože toho David Nehoda zastupuje. „Kluby o něm věděly dřív, původní kontrakt mu končil letos v prosinci. Teoreticky se mohl jeho případný transfer řešit v létě s menším odstupným. Pondělním krokem Žiliny je cesta o něco jednodušší," potvrdil Nehoda.

Zajímavých hráčů je samozřejmě mezi propuštěnou žilinskou sedmnáctkou daleko víc. A nejde jen o slovenské fotbalisty, ale i zahraniční akvizice, jimž se výpovědi rovněž nevyhnuly. Pochopitelně že momentálně řeší hráči s právním zástupcem především nejbližší budoucnost.

„Budeme pro ně žádat kompenzaci v hodnotě platných smluv. Jestliže měl někdo smlouvu ještě na dva roky, bude to tedy výše mzdy krát počet měsíců, po které smlouva ještě platí," potvrzuje Peter Lukášek, že se obrátí na Komoru pro řešení sporů Slovenského fotbalového svazu a v případě zahraničních hráčů na FIFA a FIFPro.

Foto: mskzilina.sk

Fanoušci fotbalistů Žiliny s originálním choreem. Převlékli se za Mimoně. To ještě netušili, co přijde.

Ostatně, informace o likvidaci sedminásobného slovenského mistra už obletěla celý svět a vzbudila enormní pozornost, neboť v současné situaci šlo o první krok takovéhoto likvidačního formátu.

Od 1. května ovšem bude sedmnáct fotbalistů Žiliny volných a v ten moment naberou jednání o případných transferech podle mínění námi oslovených agentů na patřičné intenzitě. Určitě k radosti Šošonů...

Foto: Michal Doležal

Utkání 29. kola první fotbalové ligy: 1. FK Příbram - FC Zbrojovka Brno. Majitel příbramského klubu Jaroslav Starka sleduje zápas.

I český fotbal zažil předlety exodus, z Drnovic odešlo naráz devět hráčů
Ligové Drnovice se v roce 2002 po krachu generálního sponzora Chemapolu, který naplňoval jejich sedmdesátimilionový rozpočet, zatčení majitele klubu Jana Gottvalda pro údajný podvod za 400 milionů v ústecké Setuze ocitly na pokraji krachu. Na klub byla uvalena exekuce, na klub měla dohlížet správkyně Kateřina Pavlíková.
Jenže než se stačila ve fotbalové problematice vůbec zorientovat a ujmout se svých povinností, devět hráčů z Drnovic zmizelo. Od Gottvalda je koupil majitel ligové Příbrami Jaroslav Starka.
„Drnovice jim dlužily výplaty, přitom hráči mají rodiny a musí je živit. Já přišel a dal jim peníze, abych jim tím vrátil i chuť do fotbalu a měli novou motivaci,“ vysvětloval po třídenním jednání s firmou Corimex vlastnící v té době Drnovice Jaroslav Starka transfer, který do té době neměl v českém fotbale obdoby.
V Příbrami si však ponechal jen některé hráče. Třeba Pergla, Gomese, Formánka... Útočníka Tumu půjčil obratem do Sparty na hostování, Zemánka poslal do Zlína, další ponechal v Drnovicích, aby se Gottvaldův klub v lize zachránil.
Nic platné to nebylo, v roce 2002 spadly Drnovice do druhé, rok na to dokonce až do třetí ligy.

Reklama

Související témata: