Hlavní obsah

Chelsea zakazovala Arnhemu bojovat o Ligu mistrů, tvrdí bývalý majitel Vitesse

Londýn

Fotbalisté Vitesse Arnhem, kde ještě v loňské sezóně působil i český stoper Tomáš Kalas, prý měli zakázáno bojovat v nizozemské Eredivisie o titul. Tvrdí to bývalý gruzínský majitel klubu Merab Džordania. Vinu podle něj nese Chelsea, s kterou Vitesse spolupracuje. Kvůli ztrátě mistrovských ambicí prý v létě odešel i známý trenér Fred Rutten.

Foto: vitesse.nl

Kromě Tomáše Kalase v Arnhemu hrával také bývalý sparťan Bony Wilfried.

Článek

Podle Džordanii, který klub v roce 2010 zachránil před krachem, se Chelsea několikrát snažila Arnhemu zabránit v postupu do Ligy mistrů. Podle pravidel UEFA totiž celky se stejným majitelem nemohou nastupovat v jedné sezóně ve stejné soutěži. Arnhem skončil v minulém ročníku Eredivisie nakonec čtvrtý a hrál pouze Evropskou ligu.

O Vitesse Arnhem, kde v letech 2011 až 2013 právě z Chelsea hostoval český obránce Tomáš Kalas, se už kvůli tomu začal zajímat nizozemský svaz. "Požádali jsme je, aby nám vysvětlili, jaká je struktura jejich vedení. V nejbližších dnech budeme mít schůzku se zástupci klubu a poté rozhodneme, jestli je třeba zahájit vyšetřování," citovala prohlášení svazu agentura Reuters.

"Řeknu fanouškům, jak to bylo," prohlásil Džordania. "Chtěl jsem hrát o titul, ale Londýn byl proti. Ambice jsou prý v pořádku, ale Vitesse nesmí postoupit do Ligy mistrů. Proto také loni v červnu z klubu odešel trenér Fred Rutten, protože věděl, že mu nedovolí vyhrát titul," dodal bývalý trenér gruzínské reprezentace a předseda tamního svazu.

Chelsea se k obvinění odmítla vyjádřit a současný ředitel Vitesse Bert Roetert pouze uvedl, že jde o špatný aprílový vtip. Současným majitelem arnhemského celku je Rus Alexandr Čirigirinskij, Chelsea patří jeho krajanovi Romanu Abramovičovi.

Reklama

Související témata: