Hlavní obsah

Daniel Alves nabídl svá játra k transplantaci. Nemohl jsem to přijmout, prozradil Abidal

Katalánsko

Když v dubnu 2012 podstoupil francouzský obránce Éric Abidal transplantaci jater čekalo se, že už si nikdy nezahraje fotbal. Jenže odhodlání, vůle a rychlá léčba zapříčinily, že se 34letý bek stále honí za kulatým nesmyslem. Po vypršení smlouvy v Barceloně nyní Abidal válí za Monako. Zkušený bek nyní pro španělské rádio Catalunya přiznal, že mu svá játra k transplantaci nabídl i jeho někdejší parťák z Barcelony Daniel Alves. „Dani mi svá játra skutečně nabídl, ale nešlo to přijmout, protože je profesionální fotbalista.“

Foto: Profimedia.cz

Dani Alves (vlevo) objímá Erika Abidala, po jeho návratu na trávník v dresu Barcelony.

Článek

Než se Abidal dočkal operace, tak dlouho čekal na dárce. Nakonec jím byl jeho bratranec Gerard. Nechybělo moc, a místo něj mohl darovat svá játra brazilský reprezentant Alves. „Skutečně mi Dani svá játra nabídl, ale jeho nabídku jsem nemohl přijmout. Vždyť je to profesionální fotbalista. Obrovským způsobem by to ovlivnilo jeho kariéru," pravil Abidal.

Podpora Alvese však ani necelý rok a půl po úspěšné operaci neskončila. Od letošní sezóny nosí 30letý Brazilec na svých zádech 22, kterou při svém angažmá v katalánském velkoklubu nosil právě Abidal. „Když si na moji počest nechal změnit číslo dresu, tak se náš vztah posunul ještě dále. Jsme víc než přátelé. Za jeho podporu jsem mu nesmírně vděčný," konstatoval Abidal.

Francouz mohl dál spolupracovat s Guardiolou

Abidalova kariéra mohla po skončení v Barceloně nabrat i jiný směr než návrat do vlasti. O jeho služby stál kouč Bayernu Mnichov Pep Guardiola, jenž vedl Abidala pět let právě v Katalánsku. „Guardiola mě opravdu do Bayernu chtěl, ale já toužil po návratu domů. Navíc lékařský personál v Bayernu nechtěl nést riziko, které by mým přesunem nastalo, čemuž jsem rozuměl," dodal na závěr Abidal.

Reklama