Hlavní obsah

Diskriminace! Rusko požaduje trest pro trenéra ukrajinské reprezentace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská fotbalová unie (RFU) vyzvala UEFA a FIFA, aby zahájily disciplinární řízení proti hlavnímu kouči ukrajinské fotbalové reprezentace Oleksandru Petrakovovi. Ten Rusko pobouřil svými výroky o tom, že by se zbraní v ruce bránil Kyjev. Podle Rusů je to diskriminační a v rozporu s etickými kodexy.

Foto: Profimedia.cz

Kouč ukrajinské fotbalové reprezentace Oleksandr Petrakov.

Článek

Podle listu The Guardian obvinil náměstek generálního tajemníka RFU Denis Rogačev 65letého Petrakova z porušení etických kodexů tím, že vyzval k zákazu vstupu Ruska do mezinárodních soutěží. Unie ho rovněž obvinila z diskriminace Rusů poté, co ukrajinský kouč už na jaře řekl, že je připraven bojovat proti nepřátelským silám ve své zemi.

„Myslel jsem si, že pokud přijdou do Kyjeva, vezmu do ruky zbraň a budu bránit své město. Myslím, že bych zvládl zlikvidovat dva nebo tři nepřátele," řekl Petrakov, který chtěl vstoupit do jednotky územní obrany, ale bylo mu řečeno, že kvůli věku a nedostatečné fyzické kondici nesplňuje příslušná kritéria.

„Prohlášení hlavního trenéra ukrajinského národního fotbalového týmu Oleksandra Petrakova jsou učiněna na pozadí politického konfliktu mezi oběma zeměmi – Ruskem a Ukrajinou - a představují politické poselství, které zjevně porušuje základní princip politické neutrality," napsal Rogačev v dopise.

Ukrajinská fotbalová asociace (UFA) se však svého kouče zastává. „Když byla jeho země napadena nelidmi, byl připraven bránit svou zemi, ženy a děti," uvedl mluvčí UFA. Podle něj Petrakovův výrok svědčí o oddanosti vlasti a vlastenectví. „O jaké diskriminaci můžeme mluvit ve vztahu k národu, který záměrně páchá genocidu na jiném národě?" ptá se.

Mluvčí UEFA k situaci neřekl nic konkrétního. „Nemůžeme komentovat jednotlivé případy. Při obdržení stížností jsou vyřizovány v souladu s ustanoveními disciplinárního řádu. V této fázi nemáme žádné další informace, které bychom vám mohli poskytnout," řekl.

Reklama