Hlavní obsah

Fotbal ve válečné zóně v praxi. Hráči byli přes dvě hodiny zavření v bunkru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro mnohé překvapivě se v úterý rozjela nejvyšší ukrajinská fotbalová liga. Navzdory pokračující invazi ruských vojsk sezonu odstartoval zápas mezi Šachtarem Doněck a Metalistem Charkov 1925. Druhý klub z Charkova, rovněž Metalist, do sezony vstoupil ve středu ve Lvově zápasem s místním Ruchem a průběh duelu byl poměrně dramatický. Utkání bylo několikrát přerušeno kvůli výstražným sirénám, které hráče poslaly celkem na 145 minut do bunkru.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Hráči Charkova a Šachtaru před úvodním zápasem nové sezony ukrajinské ligy.

Článek

Liga na Ukrajině začala navzdory probíhající válce i na popud nejvyšších představitelů země, kteří doufají, že fotbal pomůže zvednout morálku národa. Kvůli hrozícím útokům se však zápasy hrají bez diváků a na každém stadionu musí být připraven vybavený kryt. Ten hráči museli využít už při druhém hracím dni.

Zápas mezi Ruchem Lvov a Metalistem Charkov byl třikrát přerušen kvůli výstražným sirénám. Hráči a celé realizační týmy obou soupeřů se tak museli několikrát uchýlit do podzemního krytu, kde celkem strávili 145 minut. Zápas se však po necelých čtyřech a půl hodinách dohrál. Hráči Charkova zásluhou Jevgenije Pidlepenetse a střídajícího Maksyma Pyaduna zvítězili 2:1.

Ve středu - šest měsíců po začátku války - Ukrajina slavila Den nezávislosti, který připomíná její odtržení se od Sovětského svazu v roce 1991.

Ve stejný den se měl konat i další zápas mezi FC Minaj a PFC Lvov, který byl ale nakonec z bezpečnostních důvodů odložen.

Reklama

Související témata:
Kryt