Hlavní obsah

Gabriel chytil druhý dech a táhne Bielefeld

PRAHA/BIELEFELD

V jednatřiceti letech se český fotbalista Petr Gabriel úspěšně probíjí věhlasnou bundesligou. S Bielefeldem postoupil z druhé ligy do nejvyšší soutěže a vede si nad očekávání dobře. V posledních dvou kolech ho magazín Kicker zařadil vždy do ideální jedenáctky, což se nikomu z Čechů dlouho nepovedlo.

Foto: Internet

Petr Gabriel

Článek

"Samozřejmě takové ocenění potěší, ale nijak zvlášť ho nepřeceňuju. Je to v první řadě názor novinářů, kteří tu sestavu vybírají. Pro mě je důležitější, co mi řekne na výkon trenér a co si o tom myslím já," tvrdí řízný obránce.

"Docela se mi teď daří, ale už jsem možná odehrál i lepší zápasy. A to, že mě v Kickeru vybrali do All stars, jsem ani nevěděl. Říkali mi to novináři od nás z Bielefeldu, když mi kvůli tomu telefonovali..."

Výborná defenzíva

Před včerejšími předehrávkami 10. kola figuroval Bielefeld na 8. místě osmnáctičlenné tabulky, na třetí Bayern přitom ztrácel jen tři body. "Zatím jsou všichni spokojeni, ale sezóna je ještě dlouhá, takže to nemůžeme přeceňovat," míní Gabriel.

Jeho tým je nováčkem soutěže. "Ale zas bych v tom našem postavení neviděl nějakou velkou senzaci. Třeba Mohuč postupovala stejně jako my a v tabulce je před námi," říká někdejší obránce Viktorie Žižkov, Sparty či Teplic.

V čem je největší síla týmu? "Hlavně dobrá defenzíva," vypálí bez přemýšlení. "Dostáváme málo gólů," říká a jeho slova potvrzují i čísla. Sedmkrát v devíti zápasech inkasoval kromě Bielefeldu už jen druhý Stuttgart. "Ale není to jen hra té zadní čtyřky, bráníme už od útočníků."

Produktivita kulhá

Bielefeld však většinu zápasů vyhrává 1:0, koncovka je problémem. Na kontě mají jen osm vstřelených branek, nejméně ze všech 18 týmů bundesligy.

"Ze začátku sezóny jsme s tím měli potíže, ale postupně se to zlepšuje. Útok táhne hlavně Buckley, reprezentant Jihoafrické republiky. Dal už asi pět gólů. Je jedním z tahounů týmu, stejně jako dva Albánci v záloze. Žádné velké hvězdy ale nemáme, spíš vynikáme jako jeden tým, který drží spolu. Je to hlavně kolektivní práce," upozorňuje Gabriel, jenž nastupuje pravidelně na postu levého středního stopera.

Do Bielefeldu přišel poté, co mu na jaře 2003 vypršelo hostování v Teplicích. Odehrál celou druholigovou sezónu a oproti předchozímu nepříliš vydařenému angažmá v Kaiserslauternu pookřál. Tam se potýkal se zraněními, a když byl zdravý, tak toho stejně moc nenahrál. "S Kaiserslauternem se to nedá srovnat, tady se cítím daleko líp. Fotbalově i v soukromí," přiznává.

"Ale já osobně jsem tady spokojený už dlouho. I ve druhé lize se mi dařilo, v jarní části sezóny mě vyhlásili nejlepším středním obráncem soutěže, což mi určitě vylepšilo pozici. Cizinci to tady vždycky mají těžší," zamýšlí se. Mezi první a druhou bundesligou nevidí žádné velké rozdíly. "Vždyť se podívejte na tabulku. Minulou sezónu jsme byli druholigoví a teď jsme osmí v nejvyšší soutěži. A to jsme prakticky nikoho nekoupili."

Nikam se necpe

V Bielefeldu se zabydlela i jeho rodina, s níž tráví veškerý volný čas. "Našli jsme si domek na předměstí, kde máme klid. Děti začaly chodit do školky a nic nám tady nechybí. Město je docela hezké, asi třikrát větší než Kaiserslautern, takže se dá občas i někam vyrazit," říká.

Z českých hráčů se v Německu s nikým osobně nestýká. "Ale v telefonickém kontaktu jsem s Milanem Fukalem z Mönchengladbachu a taky Tomášem Votavou, který teď hraje druhou ligu ve Fürthu."

I přes velmi dobré výkony zůstává Gabriel nohama na zemi, nevznáší se v oblacích. "Pozici, kterou tady teď mám, jsem si vybudoval sám," tvrdí možná už bývalý český reprezentant. Na svém kontě má deset startů v áčku, jeho poslední akcí však bylo ME 2000.

Nemyslí nyní na návrat? "To je asi otázka pro někoho jiného. Kdyby mi někdo šanci dal, určitě bych pozvánku neodmítl. Ale nikam se necpu a jsem spokojený."

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články