Hlavní obsah

Historický moment. Během fotbalového zápasu byla poprvé použita bílá karta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žlutá a červená karta – společně s píšťalkou běžná součást výbavy fotbalového rozhodčího. Nyní se na scéně objevila další barva karty – bílá. V Portugalsku ji rozhodčí poprvé vytasila během derby mezi ženskými týmy Benfiky a Sportingu. Jaký má význam?

Foto: @SAFootClassics, Twitter

Bílá karta. Ilustrační foto.

Článek

Běžně známé karty se od roku 1970 používají k napomenutí či potrestání hráčů, kteří se proviní proti pravidlům. Bílá karta má opačný účel – slouží k pochválení gesta fair play. Netradiční barva karty byla zavedena v Portugalsku jako jedna z nových iniciativ na zlepšení etické hodnoty sportu.

Když ale kartu poprvé v historii rozhodčí Catarina Camposová během pohárového utkání Benfiky a Sportingu ukázala, mnozí nevěděli, co vlastně znamená. Sudí tak ocenila zdravotníky obou týmů, kteří v závěru prvního poločasu za stavu 3:0 pro Benfiku přispěchali na pomoc hráčce, které se na lavičce neudělalo dobře.

Téměř před deseti lety se už o zavedení bílé karty hovořilo, jenže v jiné souvislosti. Měla být udělována těm hráčům, kteří neustále diskutují s rozhodčím či protihráči. Pokud by karta byla použita, hráč by byl na deset minut vykázán na lavičku, a poté by se do hry mohl vrátit.

Derby mezi Benfikou a Sportingem, které sledoval rekordní počet diváků, nakonec ovládly hráčky prvního jmenovaného celku 5:0 a mohou se tak těšit na semifinále poháru.

Reklama

Související témata: