Hlavní obsah

Vlček byl z lisabonského derby nadšený, štěstí Bahovi ale nepřinesl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tuhle příležitost si nenechal ujít. Vedoucí slávistického mužstva Stanislav Vlček neváhal v neděli sednout do auta, urazit tři sta kilometrů, aby na vlastní oči sledoval velké lisabonské fotbalové derby mezi Benfikou a Sportingem, které skončilo remízou 2:2. „Užili jsme si to, atmosféra byla neuvěřitelná,“ líčí své dojmy Vlček. V akci navíc viděl bývalého hráče sešívaných Alexandra Baha, jenž odehrál za domácí Benfiku celý zápas, další bývalý slávista Petar Musa zůstal v jejím dresu na lavičce.

Foto: Pedro Nunes, Reuters

Útočník Benfiky David Neres (vlevo) v souboji s obráncem Sportingu Sebastiánem Coatesem.

Článek

Lagos (od našeho zpravodaje) - Stanislav Vlček coby bývalý výborný útočník a nynější člen realizačního týmu červenobílých zažil už mnohé, lisabonské derby ho však úplně pohltilo. „Už dlouho jsem nebyl na zápase jako divák, vždyť jsem pořád na lavičce. Byl to velký zážitek, stadion hučel, na tribunách pětašedesát tisíc diváků. To vás prostě musí vtáhnout," chrlí prožitky.

Před Estádiem da Luz byla malá česká výprava už tři hodiny před výkopem. Dorazila tam z Lagosu, kde se český vicemistr chystá na jarní část sezony. O tom, komu bude fandit, nebylo pochyb. V Benfice hrají krajní obránce Alexander Bah a útočník Petar Musa, donedávna ještě slávisté.

„Jasně, že jsme fandili Benfice. Hned jsem si koupil její šálu, navíc je taky červenobílá. Poslal jsem fotku Alexovi, snad jsem ho před zápasem neznervózněl," vykládá Vlček. Bah však nešťastně otevřel skóre utkání vlastním gólem. „V tu chvíli jsem si říkal, že jsme mu moc štěstí nepřinesli," popisuje někdejší útočník, který působil například v Anderlechtu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Hübschman (vlevo) a Stanislav Vlček během Silvestrovského derby internacionálu.

Benfica vyrovnala a náskok soupeře dokázala stáhnout i podruhé. „Individuální kvalita některých hráčů byla veliká, třeba útočníka Benfiky Ramose," ukazuje Vlček na portugalského šutéra, jenž dal v utkání dvě branky a na nedávném mistrovství světa se zaskvěl hattrickem proti Švýcarům. „Ale porovnat to s naším derby proti Spartě si netroufám, myslím ale, že i naše poslední derby měla kvalitu," dodává.

Mrzelo ho jedině to, že po utkání nemohl s Bahem a Musou pohovořit. „Nešlo se k nim dostat. Museli bychom čekat minimálně hodinu, a jelikož nás čekala tříhodinová cesta, hned jsme jeli," říká člen Klubu ligových kanonýrů.

V plánu bylo, že by minimálně Bah přijel slávisty pozdravit do Lagosu, ale zdá se, že se tahle myšlenka nakonec kvůli tréninkům v Benfice nenaplní. „S Alexem je hodně v kontaktu Mick (van Buren). Asi to nakonec nevyjde, přece jen je to dálka a musí se přizpůsobit programu v klubu," uzavírá Vlček.

Reklama

Související témata: