Hlavní obsah

Katastrofa pro Plašila a Bordeaux. Po sestupu přišla ještě těžší rána

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Katastrofální rok pro slavný francouzský fotbalový klub Girondins Bordeaux zřejmě ještě zdaleka nekončí. Pohroma v podobě pádu do druhé ligy ještě neznamená dopad na úplné dno, protože jihofrancouzský klub byl kvůli finančním ztrátám administrativně vyloučen i z druhé nejvyšší soutěže a měl by v příštím ročníku hrát až třetí ligu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český záložník Jaroslav Plašil v dresu Bordeaux.

Článek

Verdikt je mimořádně velkou ranou i pro bývalého českého reprezentanta Jaroslava Plašila, jenž coby hráč strávil v Girondins téměř deset sezon. V dresu šestinásobného francouzského šampiona se vypracoval do role kapitána a s hráčskou kariérou se zde v roce 2019 se slzami v očích loučil.

Slzy nezadržel ani na trenérské lavičce, když už v nové roli sledoval, jak se jeho milovaný klub potápí. Plašil byl asistentem kouče Vladimira Petkoviče. Když byl ale jeho nadřízený letos v únoru odvolán, krátce se stal hlavním trenérem on. Po angažmá Davida Guiona se ale vrátil na pozici asistenta.

Trenérské rošády však pád neodvrátily. A po konci sezony klub navíc dohání ekonomické problémy.

Finanční kontrolní orgán francouzského fotbalu DNCG provedl v klubu audit a podle serveru EMC odhalil deficit ve výši 40 milionů eur, tedy zhruba 1,2 miliardy Kč. V důsledku toho rozhodl o přeřazení Bordeaux do třetí ligy.

Klubový prezident Gérard Lopez se podle očekávání proti verdiktu odvolá a čeká jej tak další slyšení u DNCG.

Španělsko-lucemburský podnikatel Gérard Lopez převzal Bordeaux před rokem. V minulosti už musel odejít z Lille, když věřitelé začali poukazovat na finanční problémy v klubu. V roce 2020 pak převzal belgický Mouscron, který následující sezonu sestoupil a o měsíc později zanikl.

Reklama

Související témata: