Hlavní obsah

Kobra rozrazil bránu. Lepší platy za humny, Češi našli svou zemi zaslíbenou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všichni do Polska. Ačkoliv ještě vcelku nedávno měli čeští fotbalisté otevřené dveře u jižních sousedů v Rakousku, v posledních letech se situace dramaticky změnila. Teď zase houfně míří k sousedům severním. „Polsko máme za humny. Kluby tam jsou ekonomicky dobře zajištěné, takže pro české fotbalisty jde o zemi zaslíbenou,“ souhlasí hráčský agent Pavel Zíka.

Foto: wisla.krakow.pl/Bartek Ziótkowski

Zdeněk Ondrášek se vrátil do Wisly Krakov.

Článek

Norsko, Amerika, Rumunsko, chvíli taky Plzeň. Teď Zdeněk Ondrášek podruhé vstoupil do stejné řeky a vrátil se do Wisly Krakov. Právě potetovaný válečník s přezdívkou Kobra rozrazil pomyslnou bránu a položil základ k nové trase na sever.

„Polsko jsme svým způsobem otevřeli, když jsme Zdeňka Ondráška po návratu z Norska uvedli začátkem roku 2016 do Wisly Krakov. Pak jsme v létě Ondreje Dudu zase nasměrovali z Legie Varšava do Herty Berlín," připomíná Pavel Zíka ze společnosti Global Sports.

„Získali jsme kontakty a začali do Polska jezdit. Syn Filip třeba navázal přátelství se synem majitele Termaliky, který je zároveň sportovním ředitelem. Uváděli jsme tam Bezpalce, Hubínka, Mešanoviče, Zemana. V Polsku zastupujeme i Hanouska či Schwarze," jmenuje agent.

Potvrzuje, že o české hráče je teď v Polsku zájem. „Fotbalově jsou takticky vyspělí, navíc mluví příbuzným jazykem. Třeba Hubínek už byl schopen po postupu Termaliky do Ekstraklasy mluvit do televize solidní polštinou," poukazuje Zíka.

Připadáte si jako v Anglii

V Polsku je divácký zájem o většinu sportů. „Na fotbal chodí velké návštěvy, přece jen je Poláků čtyřikrát tolik co nás. Velkým impulsem bylo pořádání EURO. Postavili pro šampionát a následně i ME do 21 let krásné nové stadiony, na kterých se teď jejich liga hraje. Trochu si tam připadáte jako na fotbale v Anglii, tudíž je i mediálně zajímavý," zdůrazňuje agent, v čem mají sousedé jasně navrch.

Foto: wisla.krakow.pl/Bartek Ziótkowski

Jan Kliment v barvách Wisly Krakov, za ním v pozadí Matěj Hanousek.

„V souvislosti s tím vším se pak samozřejmě projevuje ekonomická síla polských klubů. Také se v těžké době rozhlížejí po volných hráčích, ale na rozdíl od jiných jsou také schopné je koupit. A nabídnout jim lepší platové podmínky než u nás."

Podle polských zdrojů si čeští hráči mohou v tamní lize přijít v přepočtu na 200-250 tisíc korun měsíčně, výplata je v eurech.

Poptávka po českých hráčích je v Polsku i dál. Jaký rozdíl proti Rakousku. V další sousední zemi Češi absolutně vyklidili pole. Právě Zíka tam přitom ve svých začátcích nasměroval řadu renomovaných fotbalistů.

„Bohužel, teď ani ťuk. Chuť brát české hráče tam není. Dříve jsme třeba v tehdy silné Austrii měli Vachouška, Sionka a Petrouše, využili jsme éru se silným majitelem Stronachem. Seznam byl samozřejmě mnohem širší, Ježek, Brabec, Hašek, Kincl, Voříšek a mnozí další," připomíná zlaté časy.

Foto: Archiv Zdeňka Ondráška

Zdeněk Ondrášek po podpisu smlouvy s prezidentem Wisly Piotrem Duninem-Stuligostowskim (vlevo) a svým manažerem Pavlem Zíkou (vpravo).

Poměry v Rakousku se teď změnily. Fenoménem se stal Salcburk a jeho světová akademie, pro Čechy už není v lize místo.

„Rakušané se zkrátka vydali jiným směrem. Omezují příliv cizinců a více podporují vlastní mládež. Svaz zavedl přísné pravidlo, čím více cizinců, tím méně podpůrných příspěvků. A efekt se dostavil. Mládežnické reprezentace Rakouska se ve svých kategoriích rychle zlepšují. Myslím, že stojí za úvahu, zda by se tím neměl inspirovat i český fotbal," navrhuje agent.

„Máme výborné kontakty třeba v Linci, ale o naše hráče ani tam není velký zájem. Čím pro náš dříve bylo Rakousko, teď je zkrátka Polsko," srovnává Zíka.

Ekstraklasa navíc otevřela náruč i českým trenérům - Hapalovi, Látalovi, Lavičkovi, Kučerovi či explzeňskému Slováku Guľovi.

Reklama

Související témata: