Hlavní obsah

Nejstarší fotbalovou soutěž čekají obrovské změny! Nastane odpor klubů?

Nejstarší fotbalovou klubovou soutěž FA Cup podle britských médií čekají od sezony 2024/25 největší změny v historii soutěže. Patří mezi ně zrušení odvetných zápasů, hraní v týdnu místo o víkendu a také předání vedení soutěže klubům z Premier League.

Foto: Lee Smith, Reuters

Záběry z utkání FA Cupu mezi Sheffieldem United a Wrexhamem v anglickém poháru. Ilustrační foto.

Článek

Odvety se v anglickém poháru neruší poprvé. Od roku 2016 se přestaly hrát od čtvrtfinále dál, o dva roky později se opakované zápasy, které o postupujícím rozhodovaly v případě remízy v prvním duelu, zrušily také pro osmifinále.

Podle médií se však kvůli změnám dá očekávat velký odpor klubů z nižších soutěží, protože pro řadu z nich jsou příjmy ze zápasů na hřištích velkých klubů důležitým zdrojem.

Mezi další změny patří i hraní pohárových zápasů v týdnu. Dotkne se to i finále, které se dosud hrálo vždy o samostatném víkendu ve Wembley. Nově by se o vítězi poháru mohlo rozhodovat i o víkendu, kdy se budou hrát ligové soutěže.

Podle médií může ještě reformy zastavit britská vláda, pokud dojde k závěru, že změny příliš oslabí pozici Fotbalové asociace a předají až moc velkou kontrolu nad anglickým fotbalem do rukou klubů z Premier League.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.