Hlavní obsah

LEGIONÁŘI POD LUPOU: Exkapitán válí dál, Součka ještě trumfl rebel Hašek

Předali si kapitánskou pásku fotbalové reprezentace a o víkendu spolu na dálku svedli bitvu o nejlepšího českého legionáře. Vladimír Darida dosáhl stejného koeficientu jako Tomáš Souček, první příčka ovšem patří krajánkovi z Berlína. Před oporu West Hamu se ještě vklínil Martin Hašek z druhé turecké ligy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vladimír Darida se loučí s reprezentační kariérou před utkáním s Walesem, zády k objektivu jeho nástupce Tomáš Souček.

Článek
Fotogalerie

Marně ho přemlouvali, aby si ukončení reprezentační kariéry ještě rozmyslel. Národnímu týmu měl stále co dát. Teď záložník Vladimír Darida pomohl asistencí k výhře Herthy Berlín 2:1 na hřišti Frankfurtu. Bývalý reprezentační kapitán nastoupil potřetí v sezoně v základní sestavě a odehrál 83 minut.

Druhá příčka překvapivě patří Martinu Haškovi, jehož spor se Spartou má Mezinárodní sportovní arbitráž uzavřít již příští měsíc. Rebel se nedávno přesunul do druhé turecké ligy, kde teď za Erzurumspor poprvé skóroval při divoké výhře 6:2 nad Altinordu.

Foto: bberzurumspor.com

Martin Hašek a jeho profil z klubového webu Erzurumsporu.

Tomáš Souček nedohrál kvůli zranění zápas anglické ligy, ve kterém jeho West Ham porazil domácí Everton 1:0. Reprezentační kapitán utržil pár stehů poté, co mu v souboji nezaviněně šlápl na obličej Salomon Rondon.

Čtvrtá a pátá příčka patří legionářům z Polska, exslávistům Michalu Frydrychovi a Jakubu Jugasovi.

Jak hodnocení vzniká?

Statistické hodnocení SofaScore je odpovědí na rostoucí potřebu kvantifikovat výkony hráčů. Co běžný fotbalový fanoušek vidí během televizního vysílání ve statistikách, je jen zlomek dat shromážděných během zápasu.

Vladimír Darida byl, jako jediný z českého týmu, u pět let staré remízy s ChorvatskemVideo: Sport.cz, UEFA

V každém utkání je přibližně 1500 různých událostí, které se mohou promítnout do čísel, co se na hřišti stalo. Operátoři ručně zaznamenávají data a shromažďují informace o aspektech, jako jsou držení míče, přihrávky, souboje, nájezdy, běh, pokusy o kličku, přihrávky do šance, střely a další.

Cílem je odvodit z těchto statistik užitečné informace, které by odpovídajícím způsobem shrnovaly výkon hráče.

„Náš tým datových analytiků rok tvrdě pracoval, analyzoval stovky zápasů, identifikoval klíčové ukazatele výkonu a každému z nich přiřadil hodnotu. Přistupovali jsme k fotbalu jako ke komplexnímu dynamickému systému, ve kterém má každý specifickou roli. Konečným výsledkem je propracovaný algoritmus, který generuje hodnocení hráčů na stupnici do 10, v závislosti na tom, co hráči předvedli během svého pobytu na hřišti," vysvětluje společnost.

Reklama