Hlavní obsah

LEGIONÁŘI POD LUPOU: Schick řádí po boku Lewandowského a Haalanda!

Praha

Uhodnete, co mají společného Robert Lewandowski, Erling Haaland a Patrik Schick? Společně tvoří aktuálně nejlepší trojici kanonýrů fotbalové bundesligy. Český útočník s šesti góly na kontě zaostává jen o jednu trefu za svými slavnými konkurenty. Schick se před reprezentačním srazem znovu zaskvěl, když zařídil dvěma góly a asistencí výhru Leverkusenu 4:0 nad Bielefeldem. O víkendu byl nejlépe hodnoceným českým legionářem.

Foto: Gentsch Friso, ČTK

Schickovo oslavné gesto v bundeslize zdomácnělo...

Článek
Fotogalerie

Trenér národního týmu Jaroslav Šilhavý může být spokojený. Klíčový útočník si před duely s Walesem a Běloruskem přiváží parádní formu. Výkon Patrika Schicka je ohodnocen koeficientem 8,1, poprvé v námi sledovaném období tak některý z krajánků překonal osmibodovou hranici.

Žádný div, že se Schick objevuje také na hrotu v ideální sestavě 7. kola bundesligy.

Tradičně se daří Čechům v Polsku. Druhé místo o víkendu obsadil Tomáš Petrášek (7,7) z Rakowa, třetí je Petr Schwarz z Vratislavi.

Jak hodnocení vzniká?

Statistické hodnocení SofaScore je odpovědí na rostoucí potřebu kvantifikovat výkony hráčů. Co běžný fotbalový fanoušek vidí během televizního vysílání ve statistikách, je jen zlomek dat shromážděných během zápasu.

V každém utkání je přibližně 1500 různých událostí, které se mohou promítnout do čísel, co se na hřišti stalo. Operátoři ručně zaznamenávají data a shromažďují informace o aspektech, jako jsou držení míče, přihrávky, souboje, nájezdy, běh, pokusy o kličku, přihrávky do šance, střely a další.

Do reprezentace se vrací Patrik Schick. Pomstí se Walesu za březnovou červenou kartu?Video: Sport.cz

Cílem je odvodit z těchto statistik užitečné informace, které by odpovídajícím způsobem shrnovaly výkon hráče.

„Náš tým datových analytiků rok tvrdě pracoval, analyzoval stovky zápasů, identifikoval klíčové ukazatele výkonu a každému z nich přiřadil hodnotu. Přistupovali jsme k fotbalu jako ke komplexnímu dynamickému systému, ve kterém má každý specifickou roli. Konečným výsledkem je propracovaný algoritmus, který generuje hodnocení hráčů na stupnici do 10, v závislosti na tom, co hráči předvedli během svého pobytu na hřišti," vysvětluje společnost.

Reklama

Související témata: