Hlavní obsah

Pekhart v Legii končí! Na devadesát devět procent pokračovat nebudu, říká reprezentační útočník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

S reprezentací musel strávit vyřazení z bojů o světový šampionát, porážka v baráži ve Švédsku útočníka Tomáše Pekharta doteď mrzí. Na klubové úrovni mu však udělal radost jeho sedmý gól v sezoně, kterým pomohl Legii k sobotní výhře nad Gdaňskem. Polský gigant se pod novým koučem Vukovičem notně zvedl, díky úspěšné sérii se dostal do klidného středu tabulky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Lukáš Masopust (vlevo) a Tomáš Pekhart oslavují gól v přípravě proti Albánii. Archivní foto

Článek

Pekhart má na jaře výbornou formu, za výkon při výhře 2:1 nad Gdaňskem a vítězný gól si v analytickém hodnocení vysloužil parádní známku 7,8, díky níž byl nejlepším českým legionářem víkendu.

Po hrůzostrašném podzimu, jednom z nejhorším v historii, se Legia na jaře notně zvedá. Z posledních šesti ligových utkání jste pět vyhráli, vyšvihli jste se do středu tabulky. Je zpátky stará, silná Legia?

Tohle je složité téma. Odpovědět objektivně na tuto otázku by zabralo hodinu a půl. Řeknu ve stručnosti jenom to, že se na konci podzimu vrátil trenér Vukovič, pod kterým jsme byli úspěšní. Vyhrál jsem s ním první titul po příchodu do Polska. Potom byl překvapivě odvolaný. Jeho výsledky mluví za všechno, byli jsme přece na spadnutí. Co dorazil, po pár utkáních jsme najeli na úspěšnou šňůru.

Vypadá, že jeho příchod na tým zapůsobil až zázračně. Co zásadního změnil, že dosáhl tak razantního výsledkového i herního obratu?

Věc se má spíš tak, že nikdy neměl z Legie odejít.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Tomáš Pekhart 9️⃣ (@tpegas)

Situace Legie byla kritická, spadli jste dokonce na dno tabulky. Po prosincové porážce na půdě Wisly Plock vás na zpáteční cestě navíc napadli fanoušci přímo v autobusu…

Zastavili nás před naším tréninkovým centrem, řidič je bohužel vpustil dovnitř. Nevěděli jsme v první chvíli, co se děje. Padlo pár ran. Brazilský záložník Luquinhas, který si to absolutně nezasloužil, dostal hodně. Odnesl neúspěchy asi za celé mužstvo. Měl na hlavě bouli jako pěst. Po tomto incidentu vznikl pro klub poměrně velký problém.

Co máte na mysli?

Hráči můžou za určitých podmínek nezajištění bezpečnosti rozvázat s klubem smlouvu. Není to pochopitelně úplně jednoduché, ale někteří kluci se toho snažili využít. Odchod docílil ázerbájdžánský útočník Emreli. Luquinhas měl dohodu s klubem, že když bude mít vhodnou nabídku, tak může odejít, což se i stalo a zamířil do americké MLS.

Zápas v Plocku a následný incident vyústil také ve změnu na lavičce, skončil trenér Golebiewski.

Odešel sám. Potom, co nás napadli fanoušci, přišel zmiňovaný kouč Vukovič. A hned další zápas jsme doma vyhráli čtyři nula, po zimní přestávce jsme měli dobrou přípravu. Po ní jsme se začali zvedat.

Vztahy s fanoušky jsou nyní už v pohodě?

Ani ne. Proti Gdaňsku jsme vedli dva nula, kotel na nás přesto křičel, abychom hráli fotbal. Vztahy tedy nejsou úplně na top úrovni. Na druhou stranu, v Legii se bere pouze první místo, lidé v klubu i příznivci jsou zvyklí jenom na tituly. Situace, do jaké jsme se dostali na podzim, byla pro všechny nepřijatelná. I když…

Povídejte.

Jasně, po tom, čím si prošli fanoušci na podzim, se nelze divit, že jsou stále nespokojení. Ale myslím si, že v takové situaci by měli stát za týmem než proti němu. Spoustu zápasů jsme vlastně hráli nejen proti soupeři, ale i proti vlastním příznivcům, kteří na nás celé utkání pískali. To nám určitě na klidu nepřidalo.

Váš sobotní gól byl sedmý v sezoně. Osobně, cítíte herní pohodu?

Když jsem na hřišti, góly dávám. Cítím se v pohodě. Do poslední chvíle, kdy budu oblékat dres Legie, budu dělat maximum, aby klub byl úspěšný. Do konce sezony zbývá ještě sedm kol, což je měsíc a půl. Potom mi končí smlouva.

Foto: Sofascore.com

Víkendové hodnocení legionářů.

Prodloužíte kontrakt, nebo v Legii po dvou a půl letech skončíte? Jaký scénář je pravděpodobnější?

Můžu říct, že na devadesát devět procent pokračovat v Legii nebudu.

Proč takové rozhodnutí?

Jediný rozhovor, který jsem na téma prodloužení smlouvy se zástupci vedení klubu vedl, byl druhého srpna. Se sportovním ředitelem Kucharskim, který už v Legii nepracuje. V den zápasu s Dinamem Záhřeb, což byla kvalifikace o Ligu mistrů, mi sdělil, že po návratu do Varšavy se budeme bavit o novém kontraktu. Nebo o variantě, že odejdu, neboť jsem měl hodně dobré nabídky.

Potom bylo ticho po pěšině?

Když jsme se vrátili z Chorvatska, žádný rozhovor se sportovním manažerem neproběhl. Ani s nikým jiným z klubu.

Ke vstupu do Klubu ligových kanonýrů vám chybí podle některých pramenů jen šest branek. Je to pro vás hodně lákavá záležitost?

Stoprocentně. Jde o věc, kterou bych chtěl v kariéře ještě dosáhnout. Hodně mě motivuje do dalších zápasů.

Pojďme k reprezentaci, se kterou jste zažil v minulých dnech vyřazení z baráže o postup na MS. Během srazu se hodně mluvilo o budoucnosti trenéra Jaroslava Šilhavého, kterému tým vyjádřil podporu. Myslíte, že bude pokračovat?

Myslím, že nikdo neměl s trenérem žádný problém. Mužstvo za ním stojí, jak bylo proklamováno v médiích. Sám jsem zvědavý, jak všechno dopadne.

Kouč vám tedy v kabině po utkání v Cardiffu nic nenaznačil?

Byli jsme zvědaví po zápase ve Walesu, jestli nám pan Šilhavý k této záležitosti něco řekne. Ale sdělil nám úplně to samé, co uvedl na tiskové konferenci. A sice, že ho čeká po návratu z Cardiffu v nadcházejících schůzka se vedením Fotbalové asociace, na ní se záležitost vyřeší.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články