Hlavní obsah

Petr: První rok v bulharské lize a hned double je parádní počin

Praha

Přestože fotbalový brankář Radek Petr přiznává, že život v Bulharsku není jednoduchý, v těchto dnech prožívá jedny z nejkrásnějších okamžiků kariéry. S nováčkem bulharské ligy Ludogorcem Razgrad získal titul, když v posledním kole v přímém souboji vyhrál nad CSKA Sofia. Navíc získal i Bulharský pohár. V Razgradu tak prý vypukla fotbalová euforie.

Článek

"Celé město žije fotbalem. A když jsme v posledním kole porazili rivala CSKA Sofia, byl to opravdu krásný zážitek a parádní oslavy," řekl Petr v rozhovoru pro ČTK. "První rok v lize a hned double, to je parádní. Budeme hrát evropské poháry, takže tu je teď opravdu euforie," dodal.

Přitom ještě před dvěma roky byl Razgrad v třetí bulharské lize, jenže pak přišel výkonnostní skok, dva postupy a nyní titul. "Co si budeme nalhávat, dneska je to hlavně o penězích. Tehdy přišel nový majitel, který chtěl vybudovat silný klub, který bude hrát líbivý fotbal a hrát o evropské poháry. A že se to povedlo hned první rok v lize, je taková nadstavba," řekl Petr.

Před sezonou chtělo vedení klubu být kolem pátého místa, ovšem po vydařeném podzimu plány pozměnilo a už v zimě vyhlásilo boj o titul. Nakonec o něj Razgrad musel bojovat do posledního kola, v němž vyzval v přímém duelu o titul CSKA.

"Bylo to podobně jako v české lize mezi Libercem a Plzní. CSKA měl dvoubodový náskok, tak jsme museli vyhrát. Měli jsme ale výhodu domácího prostředí, což asi rozhodlo. Atmosféra byla parádní," popsal Petr.

Odchovanec ostravského fotbalu přišel do Razgradu v lednu po třech letech v belgickém Eupenu. "Po sestupu do druhé ligy se v Eupenu všechno změnilo. Téměř všichni hráči odešli, já tam zbyl jako jeden z posledních. Pak přišla konkrétní nabídka z Razgradu, která byla i zajímavá, tak jsem se v Eupenu domluvil na rozvázání smlouvy," vzpomínal Petr.

Svého rozhodnutí podepsat v Razgradu tříletou smlouvu nelituje. "Sice život v Bulharsku není jednoduchý, ale člověk si zvykne na všechno. Fotbal je pro mě práce jako každá jiná a z tohohle pohledu si nemohu stěžovat. Klub je v rozkvětu, teď se rekonstruuje stadion, aby vyhovoval evropským pohárům, staví se nové tréninkové centrum. Teď patří Razgrad k tomu nejlepšímu v Bulharsku," zhodnotil.

Razgrad by podle něj mohl být konkurenceschopný v české lize, i když celkovou kvalitou bulharská liga za tou českou mírně pokulhává. "Česká liga je kvalitnější jako soutěž, ale pět prvních týmů odsud by se svou kvalitou české lize vyrovnalo. Zbytek ale pokulhává. A to nejen kvalitou, ale i zázemím," míní vicemistr světa do 20 let z roku 2007.

Tehdejší úspěch s tím současným ale nechce porovnávat. "To ani nejde. Mistrovství dvacítek bylo uzavřením mládežnických kategorií. Pak jsem vstoupil do mužského fotbalu. Přirovnat bych to mohl snad jen k postupu s Eupenem do belgické ligy. To jsou ty krásné momenty, na které budu moci po kariéře vzpomínat," dodal.

Reklama

Související témata: