Hlavní obsah

Platini vyloučil návrat do UEFA, působit nehodlá ani ve FIFA

Bývalý předseda UEFA Michel Platini nemá v úmyslu znovu působit jako přední fotbalový funkcionář. Prohlásil to poté, co byl soudem zproštěn obvinění z finančního podvodu.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý předseda UEFA Michel Platini.

Článek

"Po padesáti letech pod mediálním drobnohledem chci já i rodina žít v klidu," řekl Platini v rozhovoru pro televizní stanici LCI. "Rozhodl jsem se už dávno, chtěl jsem to však oznámit s hlavou nahoře, ne jako obžalovaný," dodal.

Mistr Evropy z roku 1984 vyloučil návrat do UEFA nebo působení ve FIFA, FIFPro a francouzském svazu. S fotbalem však zcela nekončí. "Jen se nehodlám vrátit do institucí, které mě zničily. Pokud budou hráči potřebovat pomoci, jsem tady," přidal.

Sedmašedesátiletý Platini čelil obvinění z korupce, špatného hospodaření, zpronevěry prostředků FIFA a padělání dokumentů. Spolu s ním stanul před soudem také někdejší šéf FIFA Sepp Blatter.

Důvodem byla platba dvou milionů švýcarských franků z roku 2011, kterou Platini obdržel od Blattera za poradenskou činnost. Protože si však FIFA nemohla takový plat dovolit, byl podepsán kontrakt jen na 300 tisíc.

Platini, kterému Blatter vyplacení zbývající částky stvrdil "gentlemanskou" dohodou, už kvůli aféře v roce 2015 dostal osmiletý zákaz působení ve fotbale, později mu byl snížen na čtyři. Blatterův trest vyprší v roce 2027.

Reklama

Související témata: