Hlavní obsah

Po Slavii další skandál! Opice u Morelose. Rangers opět řeší rasistický atak na svého hráče

Glasgow/Praha

Nejdřív Glen Kamara po čtvrtečním osmifinále Evropské ligy s pražskou Slavií, teď pro změnu jeho kolumbijský spoluhráč Alfredo Morelos po ligové bitvě o Glasgow. Rangers řeší další rasistický atak na svého fotbalistu. A celý skotský fotbal s nimi. Dokonce i skotská policie už vyšetřuje krátké video, které se po derby mezi Celtikem a Rangers objevilo na sociálních sítích. Na rozdíl od kauzy slávistického Ondřeje Kúdely, v níž nebylo adresováno žádné obvinění, má tentokrát na stole podnět i hmatatelný důkaz.

Foto: Andrew Milligan, ČTK/AP

Copak si asi vyprávěli Alfredo Morelos (nahoře) z Rangers a ležící slávista Peter Olayinka?

Článek

Doufám, že nic podobného už nezažiju, říká po zápase na Rangers Jindřich Trpišovský

Doufáme, že pohádka bude pokračovat a postoupíme i přes Arsenal, přejí si po losu slávisté

Ondřej Kúdela dostal do obličeje pěstí, říká šéf Slavie Jaroslav Tvrdík

Ondřej Kúdela o tom, co řekl Glenu Kamarovi

Na aplikaci Snapchat, která má jen v USA na padesát milionů uživatelů, totiž po ligovém utkání dvou nesmiřitelných glasgowských rivalů kolovalo krátké video se střelcem gólu Rangers Morelosem. S opicí, která se objevila v proužku na záběru jihoamerického legionáře ve službách Jezdců.

„Obdrželi jsme řadu stížností týkajících se urážlivého příspěvku na sociálních sítích. Vyšetřování probíhá,“ potvrdil podle serveru The Scotsman policejní mluvčí, že se skotská policie novým případem s rasistickým podtextem začala okamžitě zabývat.

Foto: repro Snapchat

Screen videa, které šetří skotská policie.

Rozbouřená hladina skotského fotbalu se tím vzedmula nanovo. Apel Slavie, aby byl vyhlášen oboustranný klid zbraní, dokud UEFA veškeré dění kolem čtvrtečního osmifinále Evropské ligy mezi Rangers a Slavií důkladně neprošetří a nevynese verdikt, tak ve Skotsku rozhodně nedojde slyšení.

Už během víkendových zápasů 33. kola Premiership došlo na hromadné reakce skotských mužstev na události na Ibrox Stadium.

Při derby Celtiku s Rangers, kdy hráči odmítli pokleknout na trávník, protože tento počin už považují jen za prázdné gesto, jež se míjí účinkem. V zápasech mezi Dundee United a Aberdeenem a duelu Kilmarnocku s Motherwellem, kdy se k protagonistům z Celtic Parku přidali další rozhořčení hráči.

„Jsem ještě víc hrdý na to, že jsem součástí skotského fotbalu, než jsem byl dosud. Vidím, jak se k nám připojují v posledních dnech další a další kluby, pro něž je nepřijatelné, co se děje, a snaží se věci změnit. Opravdu jsem pyšný na reakci celé země a fantastickou podporu, které se nám dostává. Glenovi i našemu klubu,“ reagoval na zápas se Slavií i víkendové dění na skotských stadionech namířené proti projevům rasismu trenér Rangers Steven Gerrard.

Nebyl samozřejmě sám. Zvlášť když snímek slávistických ultras s bannerem označujícím Kamaru za „negra“ bleskově obletěl celé Skotsko. Zejména když pro Skoty nebylo obtížné dešifrovat, že fotografie umístěná na sociální sítě byla pořízená na tréninkovém hřišti Slavie. Nic nepomohlo, že se mistrovský klub z Edenu od rádoby příznivců okamžitě, a hlavně rezolutně distancoval.

Foto: Andrew Milligan, Reuters

Manažer Rangers Steven Gerrard gestikuluje na Ondřeje Kúdelu.

I proto nové a nové vlny na beztak rozbouřené hladině emocí a hněvu. Proto i hojně citované vystoupení čtyřiatřicetiletého kapitána Livingstonu Marvina Bartleyho.

„Je čas, aby příslušné orgány zakročily a něco podnikly. A jestli k nim mám důvěru? Ne, já ne,“ prohlásil.

„Distanc na pět či šest zápasů nic neřeší. Řešením jsou vysoké pokuty a dlouhé zákazy činnosti. Když hráči nebo část fanoušků začne s rasovými útoky, musíte je citelně zasáhnout. Dejte jim roční distanc. Pokud si hráč nebude vydělávat na živobytí a nebude moci uživit svou rodinu, příště si jednání rozmyslí,“ vyzval bývalý fotbalista anglického Bournemouthu a Brightonu k rázným krokům.

Fotbalové instituce ve Skotsku, stejně jako orgány UEFA.

Kapitán Livingstonu Marvin Bartley.

Zmínil i banner slávistických ultras, který označil za odporný, stejně jako probíraný a tolik propíraný údajný výrok Kudely adresovaný Kamarovi z Rangers.

„Pokud bude tento rasový atak prokázán, měla by mu být zastavena na rok činnost.“

Bartley se dotkl i odchodu mužstev ze hřiště v případě rasistických urážek, což je téma, o němž se teď ve Skotsku také vehementně diskutuje.

I kouč Rangers Steven Gerrad po zápase se Slavií tvrdil, že by svým hráčům nebránil, kdyby se k tomuto kroku v závěru střetnutí po verbální přestřelce mezi Kúdelou a Kamarou rozhodli.

„Diskutovali jsme o tom, jde o další krok. Pokud bude zápas v televizi, majitelé vysílacích práv a televizní společnosti se budou ptát, proč utkání nepokračuje. V ten moment by se vidělo, jak dobrý je to zápas, když hraje jen jedno mužstvo,“ pravil ironicky kapitán Livingstonu.

„Pak teprve příslušné instituce něco udělají, protože jde o finance,“ netajil Marvin Bartley, že i odchod ze hřiště je v případě rasových urážek pro skotské fotbalisty zvažovaným řešením.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama

Související témata: