Hlavní obsah

Řádění fanoušků hýbe Tureckem. Organizovaný lynč a fašismus! zní z opozice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedm lidí skončilo v policejních poutech po násilnostech na fotbalovém zápase třetí turecké ligy. Hněv domácích fanoušků Bursasporu mířil na hostující celek Amedspor (2:1) z převážně kurského města Diyarbakir. Fotbalisté čelili otevřenému násilí během nedělního utkání, před ním i po jeho skončení. Situaci na místě řešila pořádková policie a skandálem už se zabývají turecké úřady. Prokurdská strana HDP vyzvala místní úředníky k rezignaci.

Policie zatkla sedm lidí po násilnostech na fotbale v Turecku.Video: Reuters

 
Článek

Guvernérský úřad v provincii Bursa na severozápadě Turecka uvedl, že tři veřejní činitelé už byli až do ukončení vyšetřování zbaveni svých povinností.

Úřady zahájily řízení proti sedmi osobám, které se přímo účastnily útoků na fotbalisty Amedsporu. Hráči čelili nenávisti nejen během samotného utkání. Po skončení střetnutí mělo dokonce dojít k přepadení přímo v šatně hostů.

Místopředsedové turecké prokurdské Lidové demokratické strany (HDP) vydali v neděli prohlášení, v němž situaci v Burse označil za organizovaný lynč a fašismus.

Prokurdská strana uvedla, že fotbalisté byli také terčem rasistických pokřiků a čelili útokům ohňostrojů odpálených před jejich hotelem noc před zápasem. Pyrotechnický teror měl navíc pokračovat i druhý den až do samotného duelu.

Na utkání byly podle strany HDP k vidění také transparenty týkající se zabíjení kurdských veřejných činitelů v 80. a 90. letech.

Reklama

Související témata:
Bursaspor
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.