Hlavní obsah

Rosický bojuje na hřišti i na silnici

LONDÝN/PRAHA

Nové angažmá si Tomáš Rosický nemůže vynachválit. Užívá si fotbalovou parádu v Arsenalu, neleká se novot spojených s žitím na britských ostrovech. "Se vším jsem spokojen. Pracuje se tu v nesmírně profesionálním prostředí, je to znát na každém kroku," říká Rosický.

Článek

Na nový klub v cizině si ve svých pětadvaceti zvyká podruhé. Před pěti lety byl v podobné pozici v Dortmundu, kam přišel ze Sparty. Srovnání však kulhá: v roce 2001 byl vyjukaný zajíc, dnes se nemusí v kabině před slavnými spoluhráči ostýchat.

Nevadí mu, že ještě nebydlí ve vysněném domku v některé z klidných čtvrtí u tréninkového centra. "V hotelu jsem byl ale jen týden, nyní mi poskytli byt, než si najdu něco vlastního."

Zatím si netroufá při kontaktku s místními žurnalisty na anglickou komunikaci. "Na všem podstatném se domluvím, ale s novináři jsem komunikoval německy s tlumočníkem. Přece jen nejsem ještě takový vypravěč," tvrdí Rosický, který spoléhá i na učitelku.

Boje i na silnicích

Zažívá fotbalové boje, bitvu ale svádí i na místních silnicích. "Mám vypůjčený vůz s řízením na pravé straně a zpočátku to pro mě byl docela boj. Jezdím hodně soustředěný. Nerad bych zamířil na kruhový objezd opačným směrem," vtipkuje na téma ostrovní jezdění vlevo".

S optimismem může vzhlížet k budoucnu, směle doufat, že setrvá v základní sestavě Arsenalu a že si zahraje Ligu mistrů. Jeho tým v předkole vyhrál v Záhřebu 3:0. Na dosah má hlavní soutěž. A s ní i šanci jít třeba až do finále jako letos na jaře. "Měl jsem z fotbalu dobrý pocit," chválí týmový výkon Rosický. K němu podle britských médií přispěl solidním vystoupením. Přitom moc nevěřil, že se po tréninkové pauze kvůli zranění dostane do sestavy - na levou stranu zálohy. Míní, že to nebyla až tak velká změna proti jeho obvyklému postu uprostřed. "Nebyl jsem vázán k čáře, mohl jsem seběhnout, stejně jako to dělal z druhé strany Hleb," líčí.

Nabízí se mu možnost jedinečné série. Má titul z Česka, Německa a bude ve hře i o ten anglický. Jeho první start v Premier League může přijít 19. srpna, kdy Arsenal začne s Aston Villou. Radost mu kalí jediné: částečně obnovené zranění levého stehenního svalu. "Trochu se po utkání ozvalo, ale věřím, že to nebude nic vážného," dodává Rosický.

Reklama