Hlavní obsah

Ruské invazi navzdory. Na Ukrajině se po devíti měsících rozběhla fotbalová liga

Aktualizováno

Na Ukrajině v úterý začala navzdory pokračující invazi ruských vojsk fotbalová liga. V úvodním utkání v Kyjevě remizoval Šachtar Doněck 0:0 s Metalistem Charkov. Nejvyšší ukrajinská soutěž se naposledy hrála 12. prosince.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Na stadionu v Kyjevě se po devítiměsíční pauze opět hrál fotbal.

Článek

Hráči Šachtaru i Metalistu nastoupili k utkání před prázdnými tribunami oděni do ukrajinských vlajek a kromě státní hymny vyslechli z velkoplošné obrazovky i vzkaz prezidenta Volodymyra Zelenského.

Úvodní čtyři zápasy ročníku se symbolicky hrají v předvečer státního svátku Dne nezávislosti, který připomínal vzkaz na tribuně v podobě zkratky "U24". Zároveň ve středu uplyne rovný půlrok od napadení Ukrajiny jejím východním sousedem.

Liga začala i na popud nejvyšších představitelů země, kteří doufají, že fotbal pomůže zvednout morálku národa. Kvůli hrozbě vojenského útoku se hraje bez fanoušků na stadionech, které jsou vybavené kryty. Na každém utkání jsou přítomni zástupci armády, kteří vyhodnocují případná bezpečnostní rizika. Průběh úvodního duelu se obešel bez narušení.

Reklama