Hlavní obsah

Smutný konec ukrajinského týmu. Ruský svět ho vymazal z fotbalové mapy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Takový konec si nikdo nepředstavoval. Více než dva měsíce trvající ruská vojenská invaze na Ukrajinu má za následek nejen úmrtí tisíců osob, ale například také konec ukrajinského klubu FC Mariupol. Ten svou pouť započal před 62 lety, teď ale nadobro mizí z fotbalové mapy. Klub přitom ještě nedávno bojoval v předkolech Evropské ligy.

Foto: facebook.com/mariupolfc

Fotbalový klub FC Mariupol po 62 letech končí.

Článek

Ukrajina se více než dva měsíce brání ruské vojenské agresi, na což doplácí i sportovní prostředí, včetně fotbalu. Tamní nejvyšší fotbalová liga byla nejprve přerušena na neurčito, o týden později se ale všechny kluby ukrajinské Premier League dohodly, že aktuální ročník zůstane bez vítěze.

Krátce po tomto logickém kroku zasáhla ukrajinský fotbal další zpráva, tentokráte mnohem smutnější. Svou fotbalovou pouť totiž končí jeden z tradičních celků FC Mariupol. I když se ještě nejedná o oficiální informace, pro server Sport.sk to ale potvrdil ukrajinský zdroj. „Opravdu je to tak, i když to ještě není oficiálně potvrzené," zní ve vyjádření.

Přístavní město Mariupol totiž sídlí na místech, kde probíhají nejtěžší boje na Ukrajině. Každý den zde probíhá neúnavné ostřelování, vzduchem létají rakety a okupanti se neštítí útočit ani na civilisty. Není tomu přitom dávno, co ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že Mariupol je pod kontrolou ozbrojených sil Ruska, což Ukrajina vzápětí popřela.

Bombardování města u Azovského moře odnesl i samotný fotbalový klub, který kvůli útokům Rusů kompletně přišel o svojí infrastrukturu. Osud stadionu Volodymyra Bojka v současné době není známý, z Ukrajiny se ovšem začaly šířit informace, že stejně jako tréninkové centrum a moderní krytá hala, je kompletně zdevastovaný. Velké plány fotbalového Mariupolu tak roznesly ruské bomby a není vůbec jasné, zda se klub ještě někdy dokáže postavit zpět na vlastní nohy.

„Žijete, sníte a myslíte na plány do budoucnosti. Jste si vědomi toho, že máte jednu z nejlepších krytých hal na Ukrajině a najednou do Mariupolu přijde nezvaný „ruský svět" a zabije všechny vaše sny. Shořte v pekle „osvoboditelé"," napsal před několika dny viceprezident klubu Andrij Sain na Facebooku.

V pátek vedení klubu oficiálně oznámilo ukončení smluv se všemi hráči, realizačním týmem a dalšími zaměstnanci. Ukončení sportovní činnosti však ještě nepotvrdilo. „Hodně fotbalistů u nás hostovalo z Šachtaru Doněck, kam se nyní vrací. Z ostatních se stali volní hráči," informuje ukrajinský zdroj.

Fotbalový klub Mariupol přitom v minulosti už jednou opustil domovské prostředí. Když se v roce 2014 Rusko rozhodlo obsadit Krym, vypukly těžké boje, kvůli kterým se ukrajinský celek na nějakou dobu přestěhoval do nedalekého Dněpru. Sezónu 2015/16 ale opět odehrál na svém stadionu.

Podobný osud v témže roce potkal také ukrajinského giganta Šachtar Doneck. Ten přišel o domov, fanoušky i moderní stadion, Donbas Arenu totiž znárodnili proruští separatisté. Šachtar se tak nejprve musel přestěhovat do 1000 kilometrů vzdáleného Lvova, od roku 2017 hrál domácí zápasy v Charkově. Od roku 2020 se pro změnu přestěhoval do Kyjeva na Olympijský stadion, který sdílí do současnosti s Dynamem Kyjev.

Reklama