Hlavní obsah

Válčící Rusové tuží dál vztahy s Maďary. Gazprom může sponzorovat slavný fotbalový klub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V lize neprohrál od prosince, po víkendu má titul Ferencváros už v kapse. Příznivé časy fanouškům nejslavnějšího maďarského klubu ještě zlepšují zprávy, že může brzy získat movitého sponzora. Háček? O obří investici uvažuje Gazprom z Ruska, jehož vojska už přes dva roky devastují Ukrajinu. Do maďarského sportu a fotbalu obzvlášť se dál propisuje politika populistického premiéra Viktora Orbána.

Foto: Profimedia.cz

Fanoušci fotbalového Ferencvárose.

Článek

O možném spojení největšího vývozce zemního plynu na světě s úspěšným Ferencvárosem informoval počátkem týdne bulvární deník Blikk.

Gazprom by se od nové sezony mohl stát novým sponzorem Fradi, kterak v Maďarsku oblíbenému klubu z Budapešti přezdívají. Podle Blikku by do Ferencvárose za to z Ruska měly přitéct miliardy forintů.

Gazprom před rozpoutáním Putinovy války na cizím území patřil mezi sponzory UEFA nebo Schalke 04. Blikk připomíná, že především ruské peníze v minulosti pomohly německému klubu získat a zaplatit hvězdného kanonýra Raúla.

Významná ruská společnost dál sponzoruje srbskou Crvenou zvezdu, za nápis Gazprom na dresech posílá do Bělehradu podle zjištění maďarských novinářů ročně okolo pěti milionů eur (přes 125 milionů korun). Podpora Ferencvárose by mohla být ještě významnější.

Aktuální rozpočet klubu podle Blikku činí 50 milionů eur. Deník oslovil i sportovního ekonoma Gábora Szabadose, zda ruský sponzor může přilákat do Budapešti podobné hvězdy, jako kdysi představoval Raúl pro Schalke. Expert ale odhaduje, že by Ferencváros místo jedné obří superstar přivedl spíš několik kvalitních fotbalistů.

„Velká mezinárodní firma chce investovat do maďarského sportu. A ještě lepší je, že se Gazprom nenachází na sankčních seznamech,“ zveřejnil na síti X novinář Szabolcs Panyi postoj maďarské vlády.

Premiérem země je už šest let Viktor Orbán, jehož dlouhodobý příklon k Rusku je známý. Během pandemie se například díky tomu Maďaři čile očkovali ruskými vakcínami proti covidu. V EU zase vytrvale horuje za zrušení protiruských válečných sankcí.

Orbán zároveň zbožňuje fotbal, do něhož jeho vláda masivně investuje. Před pár lety kousíček od centra Budapešti v přepočtu za 15 miliard korun vyrostla luxusní Puskás Aréna pro 67 tisíc diváků, která byla i jedním z dějišť posledního Eura. Pro loňské mistrovství světa v atletice vybudoval Orbán ve stejném městě i Národní atletické centrum s kapacitou 36 tisíc míst.

Sport využívá ke zviditelnění desetimilionové země i sebe sama.

Ruský Gazprom a fotbalový Ferencváros by z Orbánova pohledu vlastně jen propojovaly dva světy, ke kterým má blízko.

Zůstává otázkou, zda by ruské sponzorství mančaftu z Evropské unie nemohlo být napadnutelné. Například minulý týden nizozemskému Vitesse Arnhem odečetli 18 bodů za neplnění licenčních požadavků a nejasnosti. Do března 2022 vlastnil klub ruský podnikatel Valerij Oyf, jenž byl napojen na miliardáře a bývalého majitele Chelsea Romana Abramoviče, který figuruje na sankčním seznamu EU.

Licenční komise dospěla k názoru, že „existují náznaky, že Abramovič má nebo měl Vitesse pod svou kontrolou a je tu i riziko porušování sankcí a praní špinavých peněz“.

Podle maďarského ekonoma Szabadose by sponzorování Gazpromu bylo pro mnoho lidí, kulantně řečeno, zvláštní a někdo by jej mohl i kritizovat. Oficiálně by ale Ferencvárosi žádný postih neměl hrozit.

Stane se Budapešť po přísunu ruských peněz lákavější destinací pro fotbalisty? Brzy to může platit.

Reklama

Související témata:
Ferencvárosi TC
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.