Hlavní obsah

Válkou poznamenanou ukrajinskou ligu vyhrál Šachtar

Ukrajinskou fotbalovou ligu, kterou výrazně ovlivnila ruská invaze, vyhrál Šachtar Doněck a získal čtrnáctý titul. V předposledním kole zvítězil v azylu na stadionu ve Lvově 3:0 nad Dniprem-1 a v čele tabulky má před svým dnešním soupeřem nedostižný osmibodový náskok.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ilustrační fotografie.

Článek

"Jsme mistři! Děkujeme ukrajinským ozbrojeným složkám za to, že můžeme ve své vlasti hrát fotbal. Sláva Ukrajině," uvedl Šachtar na twitteru. V létě ho čeká předkolo Ligy mistrů.

Doněcký tým mířil za čtrnáctým titulem už loni, ale v dubnu byla nakonec kvůli válce soutěž ukončena bez vyhlášení mistra. Šachtar se vrátil na trůn po třech letech, v roce 2021 skončil druhý za Dynamem Kyjev, který je s 16 triumfy rekordmanem ukrajinské ligy.

Liga se po devíti měsících znovu rozběhla i na popud nejvyšších představitelů země, kteří doufali, že fotbal prospěje morálce národa. Kvůli hrozbě vojenského útoku se začala hrát loni v srpnu bez fanoušků na stadionech vybavených kryty. Na utkání dohlíželi zástupci armády, aby vyhodnotili případná bezpečnostní rizika.

Reklama