Hlavní obsah

Vlastník fotbalové Sparty oficiálně koupil Slovan Bratislava

BRATISLAVA

Finanční skupina J&T, která vlastní fotbalovou Spartu Praha, oficiálně potvrdila, že odkoupila 90 procent akcií nejslavnějšího slovenského fotbalového klubu Slovan Bratislava. Většinový podíl 51 procent v klubu však vzápětí převedla na společnost Grafobal Group slovenského podnikatele Ivana Kmotríka. Bratislavský klub o tom informoval na svých internetových stránkách.

Článek

Skupina J&T se měla stát vlastníkem Slovanu již v březnu, kdy o tom informoval slovenský deník Plus jeden den. Tehdy však uzavření dohody obě strany popřely. Nyní je odkoupení pátého celku uplynulé sezóny slovenské ligy oficiálně potvrzené.

Přestože skupina J&T odkoupila 90 procent akcií, nebude mít nad klubem plnou kontrolu. Ta připadne společnosti Grafobal, která nedávno vlastnila podíl v mistrovské Artmedii Bratislava. Kvůli případnému střetu zájmů však své akcii v Artmedii prodala. Deset procent akcií stále drží dnes již bývalý majitel Slovanu, podnikatel a někdejší ministr hospodářství Ľudovít Černák.

Nejslavnější slovenský klub trápily v nedávné minulosti ekonomické problémy, v roce 2004 dokonce na dvě sezóny spadl do druhé ligy. Dosud poslední mistrovský titul získal vítěz PVP z roku 1969 před devíti lety.

Grafobal a J&T blízce spolupracovaly i v minulosti. Vloni si vyměnily většinové balíky ve dvou slovenských televizích. Grafobal získal kontrolu nad zpravodajským kanálem TA3, J&T zase vstoupila do televize Joj.

Reklama

Související témata: