Hlavní obsah

Vrba ke konci v Razgradu: Věřil jsem, že mě nechají dohrát skupinu

Praha

Už při zimní příchodu do Razgradu věděl, že majitel bulharského klubu prahne po fotbalové Lize mistrů. Ve chvíli, kdy cesta do ní krachla, trenér Pavel Vrba tušil, že jeho situace není dobrá. Dovedl sice Ludogorec následně do Evropské ligy, po čtvrtečním pádu s Antverpami byl ale odvolán. „V Razgradu chtěli Ligu mistrů," říká 56letý kouč.

Foto: ludogorets.com

Trenér Pavel Vrba.

Článek

Utěšuje vás trochu, že jste za poslední dobu nejdéle působícím zahraničním trenérem v Ludogorci?

Něco takového jsem zaslechl. Trenéry v Ludogorci měnili často. Dva roky předtím, než jsem přišel, se v klubu protočili čtyři. Já vydržel deset měsíců. Což tady není zvykem. Majitel chtěl hrát Ligu mistrů, úkol jsem bohužel nesplnil.

Byly vaše dny sečtené po vyřazení z bojů o Ligu mistrů?

Spíš jsem si myslel, že pokud postoupíme do Evropské ligy, nechají mě skupinu dohrát. V bulharské lize jsme měli ztrátu jen dva body na prvního a zápas k dobru. Pokud bychom ho vyhráli, vedli jsme tabulku. Z tohoto pohledu jsem si říkal, že skupina Evropské ligy je hodně zajímavá.

Jenže hned po prvním utkání vás vedení klubu odvolalo.

Porážka asi rozhodla, že jsem skončil. Na druhou stranu, když vidím, kdo hraje základní fázi... Jsou to kolikrát mužstva, která patří do Champions League. Je spousta klubů, které by byly za Evropskou ligu moc rády.

Mrzí vás hodně, že vás skupinu nenechali dohrát? Mohl jste podstoupit konfrontaci s José Mourinhem.

Ano, přijdu o zápasy s Tottenhamem a Lincem. Takže mě mrzí, že u toho nebudu. To jsou úplně jiná utkání než ta ligová...

Když se za deseti měsíci v Razgradu ohlédnete, co vám vyjde?

Myslím, že jsem především podcenil první půlrok, kdy se nevyskytl žádný problém. Přišel jsem se svým asistenty k týmu, který měl čtyři body náskoku v lize, vyhráli jsme ji pak o třináct. Jenže potom někteří hráči odešli, mužstvo se nedoplnilo. Byla obrovská chyba, že jsem na vedení netlačil, aby kádr doplnilo.

V poslední době se ale některé transfery uskutečnily.

Přišlo čtyři pět zajímavých hráčů, byla škoda, že nepřišli v létě. Když vezmu těch deset měsíců, kvůli pandemii koronaviru, šlo o zvláštní období. V lednu jsme měli skvělé soustředění v Turecku, pak jsme výborně rozjeli ligu. Pak ale začala pandemie...

Rozcházíte se s klubem ve zlém?

Naopak! Podali jsme si s majitelem ruce, spolupráce fungovala během mého působení dobře. V Razgradu jsou na bulharské poměry fantastické podmínky, mužstvo je hodně kvalitní. Žádný jiný klub nemá finanční zajištění a kádr jako Ludogorec. Co se týká sportovní stránky, nemůžu říct půl špatného slova.

Jak vidíte budoucnost? Máte chuť vyrazit znovu do zahraničí nebo vás to spíš táhne zpátky domů?

Teď mě to stoprocentně táhne domů. (smích) Strávil jsem v Bulharsku deset měsíců, doma jsem byl jen čtyřikrát. Manželka za mnou byla jednou. Některé lidi jsem neviděl pěkně dlouho, moc se na ně těším. Uvidíme, jestli přijde nějaká nabídka. Taková, která mě osloví. Slyším kolem spoustu drbů, kam půjdu. Uvidíme, co se bude dít.

Pokud vám v brzké době osloví zajímavá nabídka, půjdete do toho?

Všechno je věc jednání. O tom, jak by měla spolupráce vypadat a tak. Nepředbíhejme.

Reklama

Související témata: