Hlavní obsah

Faerská pohádka! Fotbalem žije celá fabrika, brankář už jednou skončil a kouč vyhlíží pikantní bitvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obvykle je to klidné rybářské městečko. Ovšem teď to v Klaksvíku vře. Mezi dvěma faerskými fjordy se žije pohádkovým tažením místního týmu v Lize mistrů. Klaksvíkar Ítróttarfelag nečekaně prošel do třetího předkola, takže už teď má jistou minimálně základní skupinu Konferenční ligy. Tohle se žádnému týmu z Faerských ostrovů ještě nepovedlo.

Foto: Tibor Illyes, ČTK/AP

Arni Frederiksberg a jeho parťáci z Klaksvíku nečekaně prošli až do třetího předkola Ligy mistrů. A ani to nemusí být konečná.

Článek

V prvním předkole vyřadili Ferencváros Budapešť. Bez inkasovaného gólu. Domů se vraceli s aurou nesmrtelných: v ulicích je vítali dojatí fanoušci, barevný ohňostroj a světlice.

A ve druhém předkole přešli přes švédský Häcken, ve středeční odvetě po remíze 3:3 ukázali pevné nervy při penaltách. Borci z Klaksvíku baví fotbalovou Evropu ještě předtím, než se rozjely hlavní fáze pohárů.

„Obrovský úspěch! Můj tým je parta hrdinů a zaslouží si pozornost," vydechl trenér Magne Hoseth, jenž se už třese na třetí předkolo. Vyhlíží pikantní souboj s norským Molde, jehož je historicky nejlepším ligovým střelcem.

Klaksvík nadchnul už před třemi lety, když senzačně prošel až do play off Evropské ligy, kde ho zastavil irský Dundalk. Už tenkrát zaujal nevšední příběh týmu poloprofesionálů, kteří trénují až pozdě odpoledne, protože předtím musejí do práce nebo do školy.

Loni to hladová smečka z ostrova Borðoy dotáhla do třetího předkola Konferenční ligy. Zarazilo ji kosovské Ballkani, pozdější soupeř Slavie v podzimní skupině.

Letos je hitem bláznivá story švédského gólmana Jonathana Johanssona, jenž před dvěma lety ukončil kariéru, začal dělat elektrikáře a kopal už jen pro radost pátou norskou ligu. Rukavice zahodil, hrál stopera. Jenže když se Klaksvíku před dvěma měsíci zranil brankář číslo jedna, zavolal mu kouč Hoseth: „Nechtěl bys u nás zaskočit? Budeme hrát o Ligu mistrů."

Johansson ve třech ze čtyř bitev o Ligu mistrů nedostal gól a ve středu byl znovu za hvězdu, když v Göteborgu pomohl k výhře v penaltové ruletě. „Dostal jsem ze hry tři góly, ale pak jsem při třech z pěti penalt vystihl stranu," líčil v rozhovoru pro švédský list Aftonbladet. Mimochodem, smlouvu má jen do konce srpna. „Jako bych byl pořád na dovolené. Na nejlepší dovolené na světě. Pokud bude trenér chtít, rád si ji prodloužím," usmál se Johansson.

V modrobílém týmu mají většinu Faeřané, dost z nich je přímo z Klaksvíku. Chytře je doplňují cizinci: třeba 35letý norský stoper Vegard Forren, jenž ve středu proměnil rozhodující penaltu, nakouknul do Southamptonu či Brightonu.

Pro ilustraci, na maličký stadion Við Djúpumýrar se vejde 2600 fanoušků, přičemž sedět může jen každý pátý. „Říká se, že když vyhrajeme, šichta ve zdejší fabrice na ryby odsýpá rychle a hladce. Zato pokud prohrajeme, práce začíná drhnout," citovala BBC před časem faerského novináře Sigurjona Einarssona.

Jak to v továrně půjde po bitvách s Molde?

Reklama

Související témata: