Hlavní obsah

Fanfáry pro nestárnoucího Jindřiška. Po jeho rekordu jsou na řadě další čtyřicátníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svoje čísla neřeší. Když s Josefem Jindřiškem zavedete řeč na tohle téma, místo komplimentu ho spíš uvedete do rozpaků. „Rekordy potěší, ale důležitější jsou výsledky,“ obvykle odpovídá kapitán Bohemians. A od nedělního večera historicky nejstarší hráč fotbalové ligy, jenž překonal skoro tři roky starý rekord Pavla Zavadila.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Josef Jindřišek, kapitán Bohemians, se v neděli stal historicky nejstarším hráčem fotbalové ligy.

Článek

„Jestli je to na gratulaci, nebo na kondolenci? Asi na oboje,“ pousmál se Jindřišek do televizní kamery. Měl za sebou velký večer: jeho Bohemians vydřeli výhru 1:0 v Jablonci a on sám se definitivně stal králem ligových veteránů. Nevšední chlapík znovu naplnil klišé, že věk je jen číslo. V neděli naběhl na ligový plac ve 42 letech, 8 měsících a 8 dnech.

Pro upřesnění: bavíme se o české i československé lize. Nemáme sice přesné statistiky až do roku 1925, kdy se začala hrát Asociační liga, ale… „Čtyřicet let a víc byla dříve rarita, o které by se obecně vědělo,“ napsal na sociální síti X fotbalový historik a statistik Roman Jašek.

Kdybyste Jindřiškův rekord zkusili věštit třeba před 20 lety, překvapili byste. Poctivec z Jizerských hor si vždycky musel všechno vydřít a v lize dostal první minuty až ve dvaadvaceti. Pár let předtím s fotbalem málem seknul a chtěl dát přednost instalatéřině, jako kluk ze skromných poměrů byl zvyklý vyžít s pár tisícovkami měsíčně. Mimochodem, řemeslo dělá ve volnu i teď, čímž se mezi fotbalovými profesionály vymyká.

„Manželka sice na moje melouchy trochu nadává, ovšem co je doma, to se počítá,“ pobavil Jindřišek. „Mám i trenérské béčko, tak uvidím, jestli po kariéře půjdu touhle cestou. Věřím, že mi to Bohemka nabídne. Až ta chvíle nastane, rozhodnu se.“

Energický defenzivní záložník, jenž v pohodě stíhá o generaci mladším protivníkům, nemá kam spěchat. Fanoušci Bohemians čiperného čtyřicátníka zbožňují jako jednu z klubových legend a potřebují ho i trenéři, momentálně jako žolíka. „V září měl hodně silný průběh virózy, 14 dnů byl úplně mimo a bral antibiotika. Pak si zahrál lehce přes 60 minut v poháru a měl toho plné zuby. Postupem času se ale zase dostane do formy,“ ujistil kouč Jaroslav Veselý. „Je neuvěřitelné, jakou má kariéru. S Pepou jsem zažil už několikátý rekord a při tomhle je pro něj odměna, že se mu to stalo v Jablonci čili skoro doma. Navíc s vítězstvím, o to je to silnější.“

Mimochodem, Jindřišek v Jablonci stihl ligový zápas číslo 436 a na sedmém místě historického pořadí vyrovnal slavného sparťanského kanonýra Horsta Siegla. Ještě během podzimu se může posunout do elitní pětky přes brankářské ikony Jaromíra Blažka (439) a Martina Vaniaka (440). Rekord drží a každý víkend dál posouvá slovácký záložník Milan Petržela (493), jemuž bylo v červnu čtyřicet.

Bude to držák Petržela, kdo Jindřiškovi časem sebere i čestnou pozici nejstaršího hráče ligy? Na aktuálních soupiskách jsou ještě další tři čtyřicátníci: záložníci Tomáš Hübschman (Jablonec) s Markem Matějovským (Boleslav) a teplický brankář Tomáš Grigar. Teď jim vládne přírodní úkaz z Ďolíčku.

Reklama