Hlavní obsah

Fila se před ME lvíčat dostává do formy, rozhodl kuriózní trefou. Takový gól jsem ještě nedal, smál se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když počátkem podzimu přicházel do týmu Sklářů hostovat z pražské Slavie, očekávaly se od něj velké věci. Mládežnický reprezentant, skvělý v mezihře a s vyvinutým čichem na góly. Hlavně kvůli zdravotním potížím se ale Daniel Fila v Teplicích spíše trápil, jeho výkony nabírají na obrátkách až koncem sezóny. Proti Zlínu svému celku dvěma brankami zařídil vítězství 2:1, Severočeši tak díky jeho příspěvku tři kola před koncem na barážové příčky disponují pohodlným, sedmibodovým náskokem. „Máme to ve svých rukou. Pro jistotu záchrany stačí málo,“ tuší 20letý útočník.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Zleva brankář Stanislav Dostál, Dominik Simerský ze Zlína a Daniel Fila z Teplic, který střílí gól.

Článek

Jeho první gól byl ukázkou tradičního počínání hroťáka. Fila zavíral zadní tyč a usměrnil do sítě nástřel Jakuba Urbance. „Byl jsem tam, kde jsem měl být," uvědomuje si. „Druhý gól padl zadkem a byl vlastně rozhodující, takový jsem ještě nedal," popisoval pak svoji vítěznou trefu, při níž tečoval mimo dosah gólmana zakončení Roberta Jukla. Technicky vzato se mladý útočník neprosadil zadní částí těla, nýbrž stehnem. To je ale v dané situaci jak pro něj, tak ostatní spoluhráče jen malý, nepodstatný detail.

Tepličtí fotbalisté také s povděkem přijali rozhodnutí sudích u videa, kteří nejprve neshledali ruku Štěpána Chaloupka ve vápně jako penaltovou a následně odvolali dva góly Libora Kozáka – první kvůli ofsajdu, druhý z toho důvodu, že zkušený střelec dopravil míč do branky za pomoci horní končetiny. „Asi to byla správná rozhodnutí, ale hodně se štěstím. Po vyrovnání na konci už jsem dával hlavu dolů, že jsme zase inkasovali v závěru zápasu. Když to rozhodčí odvolal, jen jsem děkoval Bohu," přiblížil Fila silné emoce.

Filovo probuzení přišlo v pravý čas, v červnu jej totiž s reprezentací U21 čeká evropský šampionát v Gruzii a Rumunsku. „Prožil jsem období, které nebylo úplně vydařené. Jsem rád, že jsem si tím prošel, teď se to konečně obrátilo. Doufám, že ještě pár gólů přidám a na Euro budu rozstřílený," přeje si.

Přínos talentovaného útočníka ocenil i trenér Zdenko Frťala. „Navázal na to, co jsem říkal před nějakými dvěma, třemi zápasy. Jeho výkonnost i sebevědomí mají stoupající tendenci. Dokáže přijmout roli co se týče defenzivy, navíc je schopen si najít místo ve vápně. Před měsícem jsme ani netušili, jak moc nám pomůže," nešetřil chválou 52letý kouč, pod jehož vedením Teplice bodovaly v osmi z deseti utkání. Díky tomu se mílovými kroky blíží k udržení v nejvyšší soutěži.

Reklama

  0 : 0 Real Madrid - Bayern 0 : 0 13. min Živě
20240508T21 : 00:00+0200
Real Madrid vs. Bayern
Real Madrid vs. Bayern
Real Madrid
Bayern
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.