Hlavní obsah

Agrese v Kadani? Klub vyhodil trenéra a zveřejnil žádost o „kilo“ za mlčení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve futsalové Kadani definitivně dotrénoval kouč Nenad Veljkovič, jehož hráč Jaroslav Slavík obvinil z fyzického napadení na začátku října a odmítá, že by se kauzu snažil ututlat. Klub se rozloučil i s hráčem, zveřejnil jeho zprávu zaslanou oddílu se slovy: „Kilo by mi zavřelo oči.“ Případ šetří policie a zabývá se jím i futsalový svaz.

Foto: Sport.cz

Ilustrační foto

Článek

Severočeský klub měl k fyzickému napadení hráče trenérem původně vydat prohlášení až v příštím týdnu, interní šetření celé záležitosti však urychlil a reaguje již nyní. Klub již předtím trenéra Veljkoviče odstavil, teď se se srbským trenérem rozloučil definitivně.

„Jakákoliv forma agrese je klubem striktně odsuzována, přičemž není a ani nikdy nebude ze strany klubu tolerována. Bezpečnost a zdraví hráčů je pro vedení klubu na prvním místě. S bývalým trenérem Veljkovičem byla ukončena spolupráce jak v A-týmu mužstva, tak i v mládežnické akademii,“ vysvětlil sportovní ředitel a prozatímní kouč Kadaně David Filinger.

Stejně tak spolupráci definitivně ukončil i se Slavíkem. „Vzhledem k tomu, že klub nemá prokázané, co skutečně mezi trenérem a hráčem proběhlo, tak byla na základě pečlivého vyhodnocení celé situace ukončena spolupráce nejen s panem Veljkovičem, ale i s panem Slavíkem, přičemž k tomuto kroku byl klub donucen i na základě jiných pochybení hráče. Klub samozřejmě ctí presumpci neviny a v případě, že bude prokázáno příslušnými institucemi, které předmětnou situaci prošetřují, k čemu, za jakých okolností a jakým způsobem došlo k popsanému incidentu, je klub ochoten svůj aktuální postoj přehodnotit,“ řekl Filinger s tím, že odmítá nařčení z toho, že by celou kauzu chtěl nechat „vyšumět“.

Kadaň také poukázala na hráčovu reakci tři dny po inkriminovaném zápase v Chomutově. „Byť klub nemá nejmenší zájem bagatelizovat to, k čemu mělo 2. října dojít, je namístě také uvést na pravou míru chování pana Slavíka směrem ke klubu. Pan Slavík se na klub obrátil krátce po incidentu svou SMS zprávou ze dne 5. října s tím, že „kilo by mi zavřelo oči“ a nebude situaci nadále řešit. S tímto navrhovaným postupem nemůžeme absolutně souhlasit, když zavírat oči nad bezprávím a protiprávním jednáním dle našeho názoru nelze, a je to v rozporu se všemi principy sportu. Popsaná situace pak nasvědčuje tomu, že pan Slavík se rozhodl celou kauzu medializovat v důsledku nesplnění jeho požadavků,“ reaguje Filinger.

Slavíkova reakce? „Nezlobte se, vše potřebné jsem řekl pro Isport.cz a v tuto chvíli to dál komentovat nechci,“ reagoval pro Sport.cz Jaroslav Slavík.

Slavík obvinil srbského trenéra Nenada Veljkoviče z fyzického napadení po prohře 6:8 v Chomutově. V kabině měl vygradovat konflikt vzniklý už v průběhu utkání, kdy hráč kvůli nevolnosti odmítl nastoupit a podle záběrů zveřejněných serverem isport.cz byl napaden už u střídačky.

„Když jsem vylezl ze sprchy, Nenad se na mě vrhl. Dával mi údery do hlavy i do těla, poté mě povalil na zem a pokračoval. Nejvíc do břicha a žeber. Byl jsem bezmocný a strašně ponížený, protože do mě kopal na zemi, když jsem byl zrovna nahý. Zároveň mě napadal i slovně. Říkal, že zabije mě a že zabije a vyjebe moji matku. To opakoval pořád dokola,“ vylíčil pro isport.cz drsnou scénu Slavík, podle něhož museli trenéra zpacifikovat až jeho spoluhráči.

„Michal Salák, Jiří Chmelan a Radek Novák se ho snažili udržet, aby mě už podruhé nenapadl, ale ani ve třech se jim to nepodařilo. Až Daniel Klečka si stoupl mezi nás a bránil mě. Nakonec se povedlo odtáhnout Veljkoviče ven z kabiny, ale ještě dvakrát se vrátil a během oblékání mě ještě několikrát opakovaně napadl,“ pověděl. Trenér Veljkovič však Slavíkovu verzi popřel. „Je to nesmysl,“ zareagoval pro isport.cz.

Celou záležitostí se zabývá i policie. „Kauzu pochopitelně sledujeme, poškozuje dobré jméno futsalu. Násilí nepatří do žádného sportu, pokud se nebavíme o bojovém. Skutečnost byla údajně napadeným hráčem předána Policii České republiky, proto nyní čekáme na výsledky vyšetřování. Pan Slavík se v minulém týdnu obrátil na FAČR Integrity. Tento týden se obrátil také na Svaz futsalu. Ve spolupráci s FAČR celou situaci vyhodnocujeme a budeme společně postupovat,“ napsal předseda futsalového svazu Radek Lobo.

„Za účelem objasnění situace bude klub jako celek samozřejmě úzce spolupracovat s příslušnými institucemi, kterým řešení tohoto incidentu bude přiděleno a poskytne jim veškerou možnou součinnost ke zjištění skutečného a pravdivého stavu,“ uzavřel Filinger.

Reklama

Související témata: