Hlavní obsah

Sáloví fotbalisté do 21 let se stali ve Španělsku podruhé v historii mistry Evropy

Platja de Aro

Podruhé během jediného měsíce zažil český sálový fotbal - futsal obrovský úspěch na mezinárodní scéně. Nejdříve ženská reprezentace přivezla bronzové medaile z mistrovství světa v Kolumbii a o víkendu se česká reprezentace do 21 let stala ve Španělsku již podruhé ve své historii mistrem Evropy. Zapomenout nesmíme ani na páte místo seniorské reprezentace na srpnovým Světových hrách v Kolumbii.

Foto: Milan Szabo

Zlatá Česká reprezentace v sálovém fotbalu - futsalu do 21 let

Článek

O víkendu vyvrcholilo ME hráčů do 21 let ve Španělském Platja de Aro a naši reprezentaci čekal úkol opravdu nadmíru obtížný a to vyhrát závěrečný duel nad domácím Katalánskem. Pohled na tabulku dával napovědět, že stále se mohly radovat z triumfu ME tři mančafty. Ale nejvíc pravděpobné bylo, že titul si připíše jeden z dvojice Česká republika nebo Katalánsko,  oba týmy se utkaly v přímém souboji.

Trenéři národního týmu Pavel Šilhán a Jaroslav Goj se rozhodli postavit stejnou sestavu jako s v zahajovacím utkání s Belgií a tak naši nastoupili ve složení Morong - Ovčačík, Cenek, Doubravský, Opluštil - Sop, Bialek, Bordáč, Slobodian a na lavičce zůstlali Křepelka, Brádle a náhradní brankář Kubica. "Před zápasem s Katalánskem panovala velmi napnutá atmosféra. Přeci jen šlo o vítěze mistrovství Evropy," řekl kapitán týmu Jan Ovčačík.

Utkání bylo od záčátku velice opatrné z obou stran a bylo vidět, že oba týmy si jsou vědomy o co hrají. Oba celky hrály hodně s vysunutým brankářem a drželi míč a hledaly skulinku v obraně soupeře. Největší šance měl asi katalánský soupeř, když dvakrát vystihl rozehrávku brankáře Moronga a zkusil vystřeli přes celé hřiště, ale ani jednou se naštěstí netrefil. A tak se šlo do šaten za bezbrankového stavu. " Domácí byli více na míči a my jsme se hodně bránili a k tomu je přišla podpořit plná hala fanoušků a ti dělali tomuto utkání skvělou atmosféru, do druhého poločasu jsme věděli, že nemůže být pořád zalezlí a bránit, že utkání bude o jednom gólu a ten musíme dát my, pokud se chceme stát evropskými šampióny," řekl hráč brněnského klubu Gioia Čeněk Cenek.

Ale začátek druhého půle měl stejný obrázek. Jediné co se oproti první půli změnilo byla atmosféra na hřišti, která postupem času houstla a viděli jsme i několik velmi tvrdých zákroků na obou stranách.  Ve 31. minutě po jednom z ostrých zákroků katalánského hráče na Honzu Opluštila měli naši hráči výhodu standardní situace ze sedmi metrů . "Hned jsme věděli co budeme hrát, jen jsme čekali, jak to budou Katalánci bránit a naštěští pro nás to bránili zle a já po skvělém bloku Boba Doubravskýho střílel do prázdné brány," řekl autor osmi golů na turnaji Cenek a Ovčačík dodává: "Rozhodla naše velmi super nacvičená standardní situace, do které se zapojili všichni hráči a Čenda ji korunoval gólem."

Poté se hra zrychlila a otevřela a bylo vidět pár šancí na obou stranách, ale naši je špatně řešili a tak z toho nic nebylo a nadruhé straně si trenér vyžádal oddechový čas a soupeř začal hrát power play. " No, já si celou dobu říkal , že power play v sálovce je na nic, ale tu co hráli Katalánci, musím říct byla učinná a bylo to nejdelších 5 minut v mém životě. Hráč, co hrál na posledním, to hrozně dobře nastřeloval," dodal Cenek. Navíc 30 sekund před koncem stálo při našich hráčích i štěstí, kdy hráč z půlky nastřelil míč a ten zastavila tyč naší branky, ale zbytek naši hráči už zvládli a mohli začít slavit titul mistrů Evropy!

"Byl to zatím nejtěžší zápas v sálovce co jsem hrál," říká hráč brněnské Gioii Cenek a Honza Ovčačík hned dodává: "Oslavy byly neuvěřitelné. Pro mě je to největší uspěch v dosavadní kariéře. Chtěl bych tímto strašně moc poděkovat všem lidem co nás podporovali a nepřestávali nikdy věřit. Dále celému mužstvu, který ukázal týmového ducha, a zejména našim trenerům Pavlovi Šilhanovi s Jardou Gojem. Po celý pobyt nám byli velmi nablízku a panovala zde fantastická atmosféra a nesmím zapomenou na všechny z Gioii od hráčů, až po vedení, bez nich bych se nikdy nestal mistrem Evropy. A nesmím zapomenou ani na maséra Vojtu, který mě dal dohromady na klíčový zápas s Katalánskem."

Na druhém místě skončili Belgičané a třetí Katalánci. "Myslím, že druhé místo Belgičanů je zasloužené hráli skvělou sálovku." říká Cenek. Velkým úspěchem skončilo i vyhlášení individuálních ocenění, kdy Bohumír Doubravský byl vyhlášen nejlepším hráčem ME hráčů do 21 let a Čeněk Cenek se stal nejlepším útočníkem. "Hrozně mě to potěšilo a jsem za to hrozně rád," dodal Cenek. Bohumír Doubravský pro náš web řekl k individuálnímu ocenění. "Myslím si, že vybrat nejlepšího hráče turnaje ještě na takové akci jako je mistrovství Evropy do 21 let, je velice těžké. Byla tam spousta výborných hráčů, ale vybrali zrovna mě, s touto cenou jsem nepočítal, ale jakmile zaznělo moje jméno jakožto nejlepšího hráče turnaje naskočila mi husí kůže a byl jsem neskutečně štastný, byl to krasný pocit být oceněn jako nejlepší hráč, je to pro mě ohromná motivace do další práce v sálovce".

"Musím říct, že celé mistrovství na mě zanechalo neskutečné zážitky, jak na hřišti, tak mimo něj. Například návštěva Barcelony a posvátného Nou Camp bylo něco,"  zhodnotil ME hráčů 21 let Cenek ve stejném duchu se vyjádřil i David Kubica: "Celé ME je pro mě zatím nejkrásnější zážitek v mé dosavadní sportovní kariéře. Sešli jsme se skvělá parta kluků a od začátku jsem věřil, že si jedeme  do Španělska pro medaili."

Více o mistrovství Evropy najdete na webu ČFSF

Reklama

Související témata: