Hlavní obsah

GLOSA: Saúdská liga je zlatá klec. Hráči z Evropy z ní postupně vylétnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalové kluby ze Saúdské Arábie přilákaly v létě na pohádkové platy spoustu hvězdných jmen v čele s Ronaldem a Neymarem. Už po půl roce však někteří hráči z Evropy zařazují zpátečku, přestože si vydělají měsíčně v přepočtu až 350 milionů korun. Jako první sbalil kufry anglický záložník Henderson, mluví se o předčasném konci francouzského útočníka Benzemy nebo Španěla Laporteho. Nastane exodus, nebo půjde spíš jen o jedince?

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/AP/Kirsty Wigglesworth

Jordan Henderson si už v Saúdské Arábii sbalil kufry.

Článek

Pokud bych si měl tipnout, k hromadným odchodům nedojde. Zřejmě převáží pohádkové smlouvy, které zajistí rodiny hráčů na desítky budoucích generací. Když člověku na účtu každý měsíc přibude několik stovek milionů korun, stojí mu za to překousnout nějaké to nepohodlí. Nicméně i hráči z této kategorie budou za nějakou dobu předčasný odchod zvažovat a mnoho z nich několikaleté kontrakty nedodrží.

K Hendersonovi se nejspíš brzy přidají další jedinci, kteří, jako bývalý záložník Liverpoolu, dojdou k poznání, že peníze nejsou všechno. A že je taky důležité mít spokojený život mimo hřiště.

Zahraniční média citovala v poslední době pár hráčů, kteří si stýskali, že saúdské kluby neplní sliby ohledně životního stylu, které jim před podpisem smluv daly. Jak se říká, slibem nezarmoutíš, což platí všude na světě. Jenže zástupci tamních klubů nemají možnost dát evropským hvězdám, na co jsou zvyklí. Ani v procentu. Posedět s kamarády v restauraci u piva, zajít na koncert, do kina… Nic z toho v Saúdské Arábii nenajdou, v tomto směru jde o absolutně jiný svět.

Saúdská Arábie momentálně prochází ekonomickým boomem. Vznikají neuvěřitelné projekty ve snaze ohromit svět. Například se začal stavět NEOM, zhruba 200 metrů široký obydlený pás, táhnoucí se od Rudého moře až 190 km do vnitrozemí. Součástí boomu a blýsknutí se před světem jsou také příchody evropských hvězd. Saúdové „žerou“ Premier League a celkově evropské giganty Real, Barcelonu nebo Bayern. Jenže jsou zvyklí je sledovat společně v televizi ve speciálních příbytcích. Proto ani Ronaldo a spol. nepřilákali plné stadiony.

Tamní Pro League je zkrátka zlatá klec. Fotbalisté z Evropy ji budou postupně opouštět.

Reklama

Související témata: