Hlavní obsah

Gól roku, Anglie žasne! Ronaldův učeň rozhodl překrásnými nůžkami, slavil jako jeho vzor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalová nádhera. Pastva pro oči. A splněný sen jednoho teenagera. Anglická kopaná se klaní devatenáctiletému křídelníkovi Alejandru Garnachovi, který vystřihl naprosto bezchybné nůžky a pomohl tak Manchesteru United k vítězství 3:0 nad Evertonem. „Pořád tomu nemohu uvěřit,“ culil se šikovný Argentinec, jenž i přes zemi původu vzhlíží ke Cristianu Ronaldovi.

Foto: Profimedia.cz

Garnacho se blýskl neuvěřitelným momentem

Článek

Garnachův krásný gól dal připomenout jak akrobatický zásah Wayna Rooneyho z manchesterského derby v roce 2011, tak právě Ronaldovu trefu přes hlavu ve čtvrtfinále Ligy mistrů proti Juventusu z roku 2018. Ačkoliv esteticky byl možná bez přehánění ještě pohlednější než obě branky zmíněných legend. Pro centr Dioga Dalota se totiž Garnacho musel o pár kroků vrátit zpět, jen aby se zavěsil do vzduchu, precizně zastřihal a z téměř nemožné pozice ranou k opačné tyči otevřel skóre utkání.

„Nikdy jsem neviděl žádný podobný gól ani povedenější nůžky. Tyhle byly vůbec nejlepší, které jsem přímo na stadionu kdy zažil, a to jsem byl svědkem nůžek Rooneyho,“ vysekl mladíkovi poklonu bývalý obránce United Gary Neville. „Všem divákům z toho spadla brada,“ dodal někdejší záložník Evertonu Leon Osman, který byl na utkání také přítomen. „Paráda. Nenacházím slova, kterými bych to popsal. Výjimečný počin výjimečného kluka,“ vysekl spoluhráči poklonu kapitán Rudých ďáblů Bruno Fernandes.

Jak situaci, o níž se bude ještě nějaký ten pátek mluvit, viděl sám její hlavní aktér? „Jen jsem trefil balon, otočil se a říkal si: Bože můj,“ líčil emoce Garnacho. Na otázku, zdali se jednalo o gól sezony, odpověděl plný nadšení i sebedůvěry. „Nejspíš. Je sice teprve listopad, ale asi ano.“

Po zakončení, které se mnohým nepovede ani jednou za život v tréninku, se Garnacho rozeběhl vstříc rohovému praporku, pokřižoval se a dle notiček svého vzoru CR7 oslavil branku přesně tak, jako to jeho idol udělal již nesčetněkrát.

Čiperný Argentinec si se svým dětským hrdinou, narozdíl od většiny fotbalistů, stihl dokonce i zahrát. První branku za A-tým United vstřelil Garnacho loni v listopadu proti Realu Sociedad, přičemž mu u ní asistoval – ano, hádáte správě – právě slavný Portugalec.

Ten v Anglii již nějaký pátek nepůsobí, příznivci United ale momentálně mají jiného oblíbence. Garnacho totiž v lecčems značku CR7 zamlada připomíná. Také ho zdobí dynamika, technika, skvělý driblink, a evidentně už i schopnost akrobaticky zakončit z téměř nemožné pozice.

„Ale porovnávat bychom je neměli, nebylo by to správné,“ brzdil euforii trenér United Erik ten Hag. „Garnacho musí ještě tvrdě pracovat, je před ním dlouhá cesta. Ale disponuje ohromným potenciálem. Není to poprvé, co ukázal podobný záblesk svých schopností, ale je potřeba, aby to byl schopný předvádět konzistentně,“ ví nizozemský kouč.

Jeho slova lze jen podepsat. Přece jen šlo o teprve druhý Garnachův gól v sezoně…

Reklama