Hlavní obsah

Gólman Knobloch o české kolonii na Kypru i vyhazovu kouče Uhrina: Tady nic neobvyklého

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Liberci začal pravidelně chytat až po dvou letech, na Kypru se gólman Milan Knobloch dočkal hned. V sestavě týmu Karmiotissa zatím nechyběl ani minutu. Kabinou ligového nováčka často zní čeština. O první šestku totiž usiluje s Hušbauerem a Čelůstkou. Už bez kouče Dušana Uhrina mladšího, který skončil bleskově po dvou kolech.

Foto: APK Karmiotissa

Gólman Milan Knobloch v dresu nováčka kyperské ligy Karmiotissa.

Článek

Jak těžké bylo prosadit se okamžitě do základní sestavy?

Po postupu ze druhé ligy se tady tvořil nový tým a každý byl vlastně na stejné startovací čáře. Myslím, že příprava z mé strany nebyla špatná. Jsem rád, že se to podařilo.

Kyperská liga vám tedy sedla?

Česká liga je určitě důraznější, soubojovější. Hraje se ve větším tempu a je takticky vyspělejší. Ale tady jsou v mnoha týmech zase hráči technicky a individuálně lepší. Jsem tady spokojený. Jen na začátku jsem si musel trochu zvyknout na počasí.

Obzvlášť ve srovnání se studeným Libercem, že?

Jasně, tam byly teploty ještě o několik stupňů nižší než u nás v Polabí. Tady se dalo trénovat buď v osm ráno nebo v sedm večer, kdy navíc byla velká vlhkost. Teď už je však příjemně. Jen by to ještě chtělo posbírat více bodů. Po minulé sezoně tým převzal trenér Uhrin. A přišlo sedmnáct nových hráčů, takže nebylo vůbec jednoduché během šesti až sedmi týdnů vytvořit nový tým tak, aby šlapal hned od prvního kola.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Milan Knobloch ještě v dresu Liberce během utkání se Spartou.

Což trenér Uhrin odskákal. Překvapilo vás, že skončil už po dvou kolech?

Zprvu ano, ale na místní poměry nejde o nic neobvyklého. Hned tři kluby nechaly trenéry odjet celou přípravu a odvolaly je už v posledním týdnu před začátkem ligy. Trenéři to tady mají těžší, vedení tolik trpělivosti nemá. Ale prohrála se první dvě kola a s tím spokojenost nebyla. Byť bylo jasné, že nějakou chvíli to trvat bude. Z Liberce jsem byl zvyklý, že se kádr vždy po půl roce hodně obměnil a taky to kolikrát zabralo pět kol, než si změny sedly a projevilo se to na hře i výsledcích.

Česká stopa však zůstala výrazná. Kromě vás v klubu zůstal i Josef Hušbauer a Tomáš Čelůstka, takže je tam polovina všech Čechů hrající v kyperské lize.

Ano, ještě je Dreksa v Paralimni, Kvida v Pafosu a Lecjaks je kapitánem Omonie. Ve druhé lize pak hraje Pavel Čmovš. My jsme se v jednom týmu sešli právě asi díky trenéru Uhrinovi. Pepa Hušbauer už tady na Kypru měl historii a já s Tomášem Čelůstkou jsme přišli z české ligy před sezonou. S Tomášem jsme spolu hráli už v Pardubicích.

Zní teď v kabině často čeština?

Přípravy probíhají v angličtině. A jelikož teď máme trenéra z Běloruska, občas zní i ruština. Tři hráči jsou i z Holandska. Národností máme v kabině hodně, takže převážným jazykem je angličtina. Ale mezi sebou se spolu samozřejmě bavíme česky. Plus tady jsou i dva Slováci Tomáš Hubočan a Michal Ďuriš, který hrál za Plzeň. Když program dovolí, občas se potkáváme i mimo tréninky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Dušan Uhrin mladší.

Karmiotissa je nováčkem ligy. Jaké máte ambice?

Soutěž má podobný formát jako v Česku. Jen je tady 14 týmů a po skončení základní části se nerozdělí na tři skupiny, ale na dvě. Prvních šest hraje o titul a osm o záchranu. A vedení vyhlásilo, že by hned v první sezoně chtělo být do první šestky. Což nebude vůbec jednoduché. Na šest míst je sedm osm sportovně i finančně velmi silných klubů. Kvalita soutěže je dobrá, Kypr letos posílal do evropských soutěží pět účastníků.

Co víte o majiteli klubu?

Majitel je z Ruska, ale dlouhou dobu žije na Kypru, kde má spoustu podnikatelských aktivit. Nevím přesně, jestli má už i kyperské občanství, ale figuruje tady už dlouhou dobu.

Dotkly se tedy Karmiotissy sankce proti Rusku?

Jelikož tady už působí opravdu dlouhou dobu a v Rusku žádná aktivity nemá, tak na nás nedopadají.

Reklama

Související témata: