Hlavní obsah

Historie se opakuje, Černý v derby opět skolil Hradec. Byl rozdílový, smekl před veteránem trenér soupeře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Déjà vu, a pořádně pikantní. Pardubický kapitán Pavel Černý se podruhé v sezóně trefil proti Hradci Králové, tedy týmu, který jej pro velký fotbal vychoval a jehož klubovou legendou je jeho otec. A stejně jako na podzim se jednalo o branku vítěznou. Pardubice před vlastními fanoušky odvěkého rivala zdolaly výsledkem 1:0 a získaly tak veledůležité tři body v boji o záchranu. „Nikoho z Hradce si ale dobírat nebudu. Vždyť z doby, kdy jsem tam působil, zůstali v mužstvu tak tři hráči,“ popíral jakékoliv choutky popichovat poražené Černý, jenž Votroky opustil před necelými šesti roky.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Radost hráčů Pardubic z gólu v síti Hradce.

Článek

O kapitánovi Pardubic se často - a pravdivě - říká, že i přes svoji pozici na hrotu útoku je platný jinak než góly. V probíhajícím ročníku se totiž trefil jen čtyřikrát, hned polovinu gólů tak zaznamenal proti Hradci. Dá se to přičíst tomu, že by jej v utkáních derby hnala speciální motivace? „Ne, to určitě ne. To už je dávno pryč. Pro mě je klíčové, že gól nám zajistil tři body, to jsme potřebovali. Extra motivaci v zápasech proti Hradci jsem měl možná tak první půlrok či rok, to jsem potkával kluky, s nimž jsem strávil několik sezón," odmítl Černý zvěsti, že by měl na Votroky spadeno.

Veteránův výkon ale jeho tvrzení značně odporoval. 38letý forvard nebyl totiž klíčovým mužem střetnutí jen díky trefě z 57. minuty, kdy proměnil v gól pěknou asistenci Michala Hlavatého. Černý na place strávil celkem 71 minut a vyhrál nepřeberné množství soubojů, hlavně jeho chytrost při krytí míče dělala hradeckým stoperům obrovské problémy. „Černý sice už nemá takový pohyb, ale dokáže svá kila prodat v soubojích. Byl přesně tím rozdílovým hráčem mezi Pardubicemi a Hradcem," vysekl zkušenému matadorovi poklonu trenér soupeře Stanislav Hejkal, který na lavičce Votroků zastupuje zdravotně indisponovaného Miroslava Koubka.

„Takhle to necítím, ale děkuji. Když něco takového řekne pan Hejkal, tak to potěší," přijal pochvalu Černý. „Já hlavně těžil z toho, jak pracovali kluci okolo mě. Měl jsem dobrý servis, vždy bylo komu přihrát. Neřekl bych, že můj výkon byl rozdílový, bylo to podpořené spoluhráči, kteří se neustále nabízeli," pokračoval v pokorném duchu.

Pardubice díky svému kapitánovi získaly tři body, jejichž důležitost snad ani nelze popsat slovy. Vítězství v derby totiž vytvořilo značný tlak jak na poslední Zlín, tak na čtrnácté České Budějovice. Moravané na Pardubice před nedělním duelem v Plzni ztrácejí už tři body, ztráta Černého a spol. na Jihočechy se pak před zápasem Budějovic v Jablonci ztenčila na body dva. „Pro nás to letos bude na krev až do posledního kola. Důležité bude jít do nadstavby bez manka. Skupina o záchranu bude masakr, tam se to bude řezat. Rozhodovat bude každý bod," uvědomuje si Černý, že pardubické fotbalisty čeká lítý boj.

Reklama

Související témata: