Hlavní obsah

Jak „jablonecký Salah“ překvapil ve West Hamu Součka. Nebyla se těší na kamaráda Jedličku z Plzně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Umí překvapit. Nejen na hřišti. Kdysi ve West Hamu Sebastian Nebyla zaskočil Tomáše Součka. Překvapí i odpovědí na otázku po jeho kořenech, kterou často dostává. A na jaře všechny udivilo, jak rychle se slovenský reprezentant do 21 let dostal do základní sestavy Jablonce, s nímž se v neděli pokusí obrat o body Plzeň v brance s jeho kamarádem Jedličkou.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Zleva Vachtang Čanturišvili z Jablonce, Kim Sung-pin ze Slovácka a Sebastian Nebyla z Jablonce

Článek

Když ještě před čtyřmi lety působil ve West Hamu, jeho mládežnický tým měl společný oběd s áčkem, za které už tehdy hrál Tomáš Souček. Chvíli sbíral odvahu a pak šel za českou hvězdou. „Trochu jsem se bál za ním jít. Když jsem ho pak oslovil slovensky, tak byl překvapený. Bylo mi osmnáct a neměl šanci mě znát,“ vzpomíná s úsměvem Sebastian Nebyla.

Teď kapitána slovenské reprezentace do 21 let poznává i česká liga v dresu Jablonce. Sebastian Nebyla se narodil v roce 2002 v německém Güterslohu. „Rodiče tam byli kvůli tátově práci. Je tenisovým trenérem. Žili jsme v Německu do mých dvou let, ale pak se měla narodit ségra a rodiče se zase vrátili na Slovensko,“ vysvětluje Sebastian Nebyla.

Jelikož táta trénuje tenis, i on pochopitelně často držel raketu v ruce. „Začínal jsem sice s fotbalem, ale pak si k němu přidal i tenis. Jenže když se mi začaly dublovat tréninky, musel jsem se asi v osmi letech rozhodnout. Vybral jsem si fotbal a nelituji,“ přiznává Nebyla. Jako kluk uctíval Lionela Messiho.

Vyrůstal v Malženicích, obci s přibližně patnácti stovkami obyvatel. Mimochodem dnes se zde hraje druhá nejvyšší soutěž. S fotbalem však začínal v Lokomotívě Trnava, poté v tamním Spartaku.

Coby šestnáctiletý zamířil do akademie West Hamu. A byl vidět. Za tým do osmnácti let v sezoně 2019/2020 nasázel v patnácti utkáních deset branek. Přesto se vrátil na Slovensko. Proč? „Tuhle otázku dostávám docela často. Končily nám školské smlouvy a rozhodovalo se, komu dát profesionální smlouvu, a dostávali je jen domácí hráči. Tehdy totiž začínala pandemie covidu a stále se řešil ještě brexit. Ale neberu to nějak tragicky. Kdybych tehdy zůstal, třeba teď dospělý fotbal nehraju. Jen prostě mé fotbalové kroky vedly jinam,“ poznamenává smířeně.

Konkrétně do Dunajské Stredy, kam přišel v době, kdy zrovna vyřadila v předkole Evropské ligy shodou náhod Jablonec. „Byl jsem tehdy zrovna nemocný a koukal jsem doma,“ podotýká. Ve městě na Žitném ostrově hrál tři sezony, na které vzpomíná rád, přestože někteří tamní fanoušci ho nemuseli. „Když se četla základní sestava, tak u mého jména občas někteří fanoušci pískali, nevím proč. Ale psali mi i fanoušci, co mě měli rádi. Už se k tomu nechci vůbec vracet,“ přiznává Nebyla, jenž vloni na podzim přestoupil do chorvatské NK Istra. Na jihu vydržel jen půl sezony.

„Chtěl jsem zkusit něco nového, ranking chorvatské ligy je vyšší než slovenské. Ale pak přišel nový trenér, který se mnou moc nepočítal, a musel jsem zvažovat další možnosti a vybral jsem si nabídku Jablonce,“ vysvětluje hostování na severu Čech, kde na něj drží opci.

„Jsem tu velmi spokojený, snažím se pomoci týmu a myslím, že zatím to funguje velice dobře,“ pochvaluje si Nebyla i s výhledem na mistrovství Evropy do 21 let, které v příštím roce hostí Slovensko. „I to byl jeden z důvodů, proč jsem štaci v Chorvatsku řešil už po půl roce,“ zdůrazňuje.

Přestože do Jablonce přišel až na poslední chvíli před sezonou, v jeho sestavě na jaře zatím nechyběl ani minutu. „Může z něj vyrůst velký fotbalista,“ předvídá Radoslav Látal, kouč Jablonce, jenž vyzdvihuje jeho běžecké schopnosti.

Někteří fanoušci ho kvůli jeho jižanskému vzhledu po domácí povedené premiéře s Českými Budějovicemi, dal gól a na dva nahrál, z legrace připodobnili k hvězdě Liverpoolu Mohamedu Salahovi. Otázky na svůj původ Nebyla dostává vůbec často. „Je to velmi zajímavé, že to takto lidé vnímají, ale v rodině žádné vzdálené předky z jiné země nemám,“ říká.

Blýsknout se před domácím publikem může znovu hned v neděli proti čerstvému účastníkovi čtvrtfinále Konferenční ligy z Plzně. „Víme, že Plzeň má svou kvalitu, ale určitě chceme navázat na naše výkony v předešlých zápasech a bodovat,“ slibuje Nebyla, jenž se těší na svého kamaráda Martina Jedličku. S hvězdou zápasu Plzně proti Servette působil v Dunajské Stredě. „Dlouho jsme se neviděli, jsme kamarádi, ale budu rád, když u nás bude lovit míče ze své brány,“ uzavírá Nebyla.

Reklama

  2 : 2 Č. Budějovice - Slovácko 2 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice
Slovácko
  1 : 2 Hradec Králové - Slavia 1 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové
Slavia
  2 : 2 Ostrava - Liberec 2 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Liberec
Ostrava vs. Liberec
Ostrava
Liberec
  3 : 0 Plzeň - Teplice 3 : 0 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Teplice
Plzeň vs. Teplice
Plzeň
Teplice
  0 : 1 Zlín - Karviná 0 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Zlín vs. Karviná
Zlín vs. Karviná
Zlín
Karviná
  1 : 4 Olomouc - Sparta 1 : 4 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Olomouc vs. Sparta
Olomouc vs. Sparta
Olomouc
Sparta
  1 : 1 Jablonec - Ml. Boleslav 1 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec
Ml. Boleslav
  2 : 1 Bohemians - Pardubice 2 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians
Pardubice