Hlavní obsah

Jednou oba vyhrajete, vzkázal Messi Haalandovi s Mbappém. Zavzpomínal na Maradonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nastupující generace proti rekordmanovi. Lionel Messi uspěl a poosmé ovládl anketu Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu světa, ve 36 letech jako nejstarší hráč v historii. Až za ním skončili druhý Erling Haaland z Manchesteru City a třetí zástupce PSG Kylian Mbappé. „Jsem si jistý, že oba v příštích letech vyhrají,“ prohlásil následně Messi už se zlatou soškou v ruce.

Argentinský fotbalista Lionel Messi přebral poosmé Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu planetyVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Osm triumfů je jen posunutí Messiho rekordu, Argentinec je také prvním hráčem, který trofej získal ve třech různých dekádách (2009 až 2023). Díky tomu, že aktuálně působí v Interu Miami, je také premiérovým vítězem z klubu mimo Evropu, byť cena se uděluje za minulou sezonu, kdy kopal za PSG. Není však pochyb, že hlavní důvodem triumfu je zlato z MS v Kataru.

Argentina ovládla světový šampionát poprvé po 36 letech, poprvé od éry již zesnulého Diega Maradony. A právě 30. října, tedy v den předávání cen, by legendární fotbalista oslavil 63. narozeniny.

„Chci zmínit Diega. Není lepší místo, kde mu popřát všechno nejlepší k narozeninám, tady mezi mnoha lidmi, kteří milují fotbal. Diego, ať jsi kdekoli, všechno nejlepší,“ pravil Messi na pódiu.

Dá se však odhadnout, že Argentinec už další Zlatý míč nepřidá. Řada je na mladých hvězdách současného fotbalu. Dvacetiletý Jude Bellingham, třiadvacetiletý Erling Haaland, o rok starší Kylian Mbappé a další budou bojovat o to, kdo postupně převezme žezlo po Messim či Cristianu Ronaldovi.

„Haaland a Mbappé jednoho dne Zlatý míč vyhrají. Erling si to také velmi zasloužil, vyhrál Premier League, Ligu mistrů i FA Cup, a zároveň byl celkově nejlepším střelcem. Tato cena mohla být dnes i vaše,“ vzkázal Haalandovi s Mbappém do hlediště. „Bude to mezi nimi krásná bitva,“ podotkl.

Trofej převzal symbolicky z rukou Davida Beckhama, legendy anglického fotbalu, bývalého hráče Manchesteru United či PSG a aktuálně spolumajitele Interu Miami. „Je velmi zvláštní říci, že je hráčem našeho klubu. Uděláme, co bude v našich silách, abychom to oslavili po celém městě. Jsem si jistý, že dokážeme udělat dobrou party,“ culil se Beckham.

Messi už během své kariéry dokázal vše, co ve fotbale jde. Vyhrál MS i kontinentální šampionát Copa América, Ligu mistrů, domácí soutěže i poháry, MS klubů a třeba také olympiádu.

„Nedokázal jsem si představit, že budu mít takovou kariéru. Potkalo mě štěstí, že jsem hrál za nejlepší tým na světě, nejlepší tým v historii. Je hezké vyhrát tyto individuální trofeje, ale bez spoluhráčů by to nešlo,“ pravil zřejmě na adresu zlaté éry Barcelony. A je osmý Zlatý míč s ohledem na triumf na mistrovství světa výjimečnější než ty ostatní? „Každý je výjimečný a jiný z různých důvodů,“ dodal Messi.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články