Hlavní obsah

Jsem přesvědčený, že David Jurásek nastoupí v základní sestavě, míní expert

Šest nováčků v nominaci seniorské reprezentace dává trenéru Jaroslavu Šilhavému nové možnosti. České fotbalisty čeká první kvalifikační zápas na EURO 2024 se sousedním Polskem, které si s novým trenérem Portugalcem Fernandem Stantosem na výhru celkem věří. Prozradil to v pořadu Přímák na webu Sport.cz host Martin Pospíšil, jenž v polském klubu Jagiellonia Białystok strávil šest let. S jakou sestavou by Češi mohli na soupeře vyrukovat?

O základní sestavě reprezentace v prvním kvalifikačním zápase s hostem Přímáku Martinem PospíšilemVideo: Sport.cz

 
Článek

Další host Přímáku, fotbalový redaktor Jiří Lizec, nevidí pro nové reprezentanty v páteční základní sestavě příliš prostoru. „David Jurásek se nabízí na levou stranu. Tam kromě Jaroslava Zeleného moc jiných alternativ není," hodnotí situaci novinář. Se slovy souhlasí i záložník aktuálně hájící barvy fotbalové Olomouce Pospíšil. „Já jsem přesvědčený o tom, že David Jurásek nastoupí v základní sestavě. Momentálně je to náš nejlepší levý bek," zdůrazňuje.

Pozici pravého obránce má v případě dobrého zdravotního stavu rezervovanou Vladimír Coufal a nasazení slávisty Davida Douděry v takovém případě není pravděpodobné. Útočníka Tomáše Čvančaru vidí oba hosté Prímáku spíše jako žolíka.

Otazníky jsou ve středu pole, Lizec připomíná, že Lukáš Sadílek má velkou konkurenci v podobě Alexe Krále, Antonína Baráka či Tomáše Součka. „Do středu bych se Sadílka nebál dát, ten hraje momentálně ve Spartě ve velké pohodě," říká Pospíšil. Jedním dechem uznává, že pro trenéra by to mohl být risk, ale Sadílkovi přesto věří. „Myslím, že kdyby dostal šanci, určitě by nezklamal," dodává.

Proti českým obraným řadám bude stát obávaný kanonýr Robert Lewandowski, proto bude právě sestavení defenzivy klíčové. Chybí David Zima, což podle Lizce otevírá místo pro někoho nového, kdo by se mohl postavit vedle stálice Jakuba Brabce. „Dá se tušit, že by tam mohl zapadnout Tomáš Holeš," odhaduje redaktor.

I v tomto případě se s Pospíšilem shodnou. „Kuba Brabec je jasný lídr naší obrany, o tom se nemusíme bavit. Holeše podle mě trenér Šilhavý povolal právě na tohle místo, takže věřím, že tahle stoperská dvojice v pátek vyběhne," dodává olomoucký záložník.

Reklama