Hlavní obsah

K návratu sešívaných es do Edenu chybí krok. West Ham hladce postoupil, Souček dohrával jako kapitán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oba vystřelilo do Anglie angažmá ve Slavii. A právě návratu na domovský stadion sešívaných, kde se letos odehraje finále Konferenční ligy, se Vladimír Coufal s Tomášem Součkem přiblížili. Čeští reprezentanti v dresu West Hamu odehráli plných devadesát minut při domácí výhře 4:1 and Gentem a vybojovali tak postup do semifinále, kde se střetnou s nizozemským AZ Alkmaar. A pokud si poradí i s ním, obstarají si exkluzivní vstupenku na boj o zlato přímo v Edenu.

Foto: Kin Cheung, ČTK/AP

Fotbalisté West Hamu slaví postup do semifinále Konferenční ligy.

Článek

„Je to skvělý úspěch. Podruhé v řadě jsme v semifinále evropských pohárů, což je něco opravdu speciálního," připomněl trenér David Moyes, že před rokem se West Ham dostal mezi nejlepší čtyřku Evropské ligy, kde jej ovšem vyřadil pozdější vítěz Eintracht Frankfurt.

Triumf nad Gentem se přitom nerodil lehce. Kladiváři, kteří před týdnem v Belgii remizovali 1:1, inkasovali jako první a do poločasu stihli pouze srovnat. Ve druhé půli ale rozjeli parádní ofenzivní koncert, který okořenili třemi vstřelenými brankami. Nadšeným příznivcům na londýnském Olympijském stadionu pak ještě zkrášlili večer nádhernými technickými finesami či pohlednými kombinacemi, což publikum řádně ocenilo. „Bouřlivá atmosféra byla opravdu cítit. Naši fanoušci v probíhající sezoně neměli příliš důvodu k oslavám, po dnešku budou ale šťastní. Je to neuvěřitelný pocit. Ve druhé půli jsme klidně mohli dát šest nebo sedm branek," nadšeně vyprávěl kapitán Declan Rice.

24letý středopolař šel ze hřiště v 70. minutě za stavu 4:1 pro domácí a pásku předal na ruku Tomáši Součkovi, který tak dohrával v roli, jakou moc dobře zná z národního týmu. Ještě před tím ale stihl Rice rozjásat tábor Kladivářů parádní trefou. V hloubi vlastní poloviny okradl soupeře o míč a sám prošel až před svatyni Gentu, kde si počínal jako zkušený kanonýr a zakončením na zadní tyč zvýšil na 3:1.

Foto: Tony Obrien, Reuters

Gólová radost fotbalistů West Hamu.

„Tohle byl určitě jeden z mých nejlepších gólů za West Ham. Ani jsem nevěděl, jak slavit. Měl jsem radost už jen z toho, že jsem se trefil. A způsob, jakým jsem branku dal, činí celý moment ještě výjimečnějším," líčil emocemi nabitý Rice. Mimochodem, daleko od přesného zásahu nebyl ani jeho kapitánský kolega Souček. Ve 49. minutě ještě za nerozhodného stavu ale v pádu napálil z bezprostřední blízkosti pouze břevno.

V semifinále čeká Kladiváře již zmíněný Alkmaar, jemuž účast mezi nejlepší čtyřkou zařídil zvládnutý penaltový rozstřel proti Anderlechtu Brusel. „Alkmaar má skvělou formu a mladý, velmi talentovaný tým. Čekají nás opravdu těžké zápasy," hledí do budoucnosti Moyes, jehož celek je nyní kousek od historického zápisu. West Ham totiž slavil evropskou trofej naposledy v roce 1965, kdy ovládl Pohár vítězů pohárů. Téměř šedesátiletý půst tak může být u konce, a to za české účasti na českém stadionu. Z druhé strany pavouka Konferenční ligy má navíc do finále našlápnuto i další reprezentant a bývalý slávista Antonín Barák, jehož Fiorentinu čeká v semifinále Basilej.

Reklama