Hlavní obsah

Koller o kolapsu Dortmundu: Malá tragédie, přišlo to v nejhorší moment. Bayern měl nezvykle hodně problémů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobře ví, jaké je vyhrát titul s Dortmundem. Legendárnímu útočníkovi Janu Kollerovi se to povedlo hned v jeho první sezoně v černožlutém dresu. I tenkrát v roce 2002 byla Borussia po 32 kolech druhá, přesto se ještě stihla posunout na trůn. Letos to nevyšlo, po dortmundské remíze 2:2 s Mohučí znovu slavil Bayern. Už pojedenácté za sebou. „Škoda, chyběl kousek,“ říká Koller v rozhovoru pro Sport.cz. Historicky nejlepší střelec české reprezentace sledoval napínavé poslední kolo bundesligy ze svojí Smetanovy Lhoty.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jan Koller na tréninku české reprezentace v době, kdy hrál v Dortmundu.

Článek

Co jste v sobotu odpoledne prožíval? Šok je asi slabé slovo, viďte?

Pro Dortmund je to malá sportovní tragédie. Do posledního kola šel z prvního místa a umím si představit, že už byly do detailu připravené oslavy. Pro hráče, fanoušky i vedení to musí být obrovské zklamání. Bayern byl po deseti titulech v řadě nečekaně hodně zranitelný. Chybělo jen pár minut, takhle blízko Borussia jen tak nebude.

Před posledním kolem byla první, přesto titul nemá. Tohle se v bundeslize nestalo od roku 2000.

No právě, Dortmund to jednoznačně měl zvládnout. Zvlášť když posledních jedenáct domácích ligových zápasů vyhrál. Konec dlouhé série přišel v nejhorší možný moment.

Je titul ve správných rukách?

V předchozích sezonách bych o Bayernu nepochyboval, letos si jsem jistý o něco méně. Na druhou stranu, Bayern byl lepší i ve vzájemných zápasech (2:2 venku, 4:2 doma). Dortmund si to pokazil už v první polovině sezony, před mistrovstvím světa na první místo ztrácel devět bodů. I na jaře přišlo pár výpadků, třeba vyrovnávací gól ve Stuttgartu padl v 97. minutě.

Napadlo by vás po podzimu, že to nakonec bude drama až do poslední minuty?

Vůbec. Říkal jsem si, že to bude jako v každé jiné sezoně čili titul pro Bayern třeba pět kol před koncem. Na jaře se to zamotalo: Bayern začal ztrácet, Lipsko s Unionem Berlín z boje o titul odpadaly a Dortmundu se zvedli noví hráči, kteří na začátku sezony neměli takovou formu. Klobouk dolů za to, jak se dokázali vrátit nahoru, tohle čekal málokdo.

V dubnu jste byl v Dortmundu na zápase s Frankfurtem, Borussia se po výhře 4:0 dostala na průběžné první místo. Mluvilo se tenkrát o titulu?

Jasně. Ve městě bylo nadšení, jenže hned v příštím kole přišla remíza v Bochumi. Bayern taky klopýtal, na svoje poměry měl nezvykle dost interních problémů. Vypadl z Ligy mistrů i z národního poháru plus třeba konflikt Maného se Saném... Škoda, že toho Dortmund nevyužil.

Čím to, že v posledním zápase s Mohučí po první půli prohrával o dva góly? Ukázalo se, že udělat poslední krok je nejtěžší?

Bohužel. Přitom v posledních několika domácích zápasech Borussia hrála fantasticky a soupeře deklasovala. Je to mladý tým, asi to na kluky trochu dolehlo. Měli titul na dosah, ale nevyšlo to. Třeba příště.

Ukázal Bayern svoji sílu? Od Kolína nad Rýnem v 81. minutě inkasoval vyrovnávací gól, přesto ještě stihl vyhrát.

I tohle je Bayern. Pořád je to světový klub plný zkušených hráčů. Přestože se věci na jaře často nevyvíjely tak, jak by chtěli, dokázali titul urvat.

Co bude následovat, až v Mnichově opadne euforie a v Dortmundu zklamání?

Dortmund si půjde dál svojí cestou. Mladí hráči se začlenili, nabrali zkušenosti a dokázali si, že jsou konkurenceschopní. Konec sezony byl hořký, ale i na tom se dá růst. A Bayern? Tenhle ročník mohl vedení znepokojit, určitě se bude chtít vrátit zpátky do pozice mašiny na trofeje. Snad bude příští sezona od začátku vyrovnanější s lepším koncem pro Dortmund, čekání na titul je dlouhé.

Reklama