Hlavní obsah

Kopic před odvetou varuje: Pozor na ruce ve vápně. Nevidím důvod, proč bychom neměli postoupit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V evropských pohárech odehrál, včetně předkol, za svoji bohatou kariéru již 64 duelů. Záložník Viktorie Plzeň Jan Kopic téměř jistě přidá další čárku i ve čtvrteční odvetě play-off o účast ve skupině Konferenční ligy proti kazašskému Tobolu Kostanaj. Do té půjde český celek s jednogólovým náskokem po předchozí výhře 2:1. Jak tedy dobře rozehrané předkolo dohrát do vítězného konce?

Foto: FC Viktoria Plzeň

Záložník Viktorie Plzeň Jan Kopic v utkání 4. předkola Konferenční ligy proti Tobolu Kostanaj

Článek

„Musíme si dát pozor na ruce ve vápně,“ pravil s mírnou nadsázkou Kopic na tiskové konferenci před utkáním. Pouze s mírnou hlavně proto, že nebýt hry horní končetinou kapitána Lukáše Hejdy v samém závěru prvního duelu, disponovala by Viktoria o poznání příjemnějším, dvoubrankovým polštářem…

Na co si podle vás musíte dát největší pozor? Existuje něco, čím vás Tobol v prvním utkání překvapil?

Nejspíš na ruce ve vápně. (úsměv) Myslím, že nás ničím zvláštním nepřekvapili. Hráli tak, jak jsme si řekli, a byli jsme na to připravení. Inkasovaného gólu v nastavení je samozřejmě škoda, ale kdyby někdo před týdnem řekl, že v Kazachstánu vyhrajeme o jednu branku, tak to vezmeme.

Stihli jste si odpočinout díky tomu, že jste o víkendu nehráli ligový zápas s Mladou Boleslaví?

Řekl bych, že odložení přišlo vhod, protože cesta byla opravdu náročná. Čeká nás zápas podzimu. Já osobně tu pauzu uvítal.

Bylo pro vás týdenní volno velký nezvyk?

Cesta nám zabrala asi tak den, takže to volno nebylo dlouhé celý týden. Měli jsme den volna, pak dva náročnější tréninky. Pak už jsme ladili taktiku na zápas. Jak jsem již řekl, přišlo nám to vhod a myslím, že jsme na odvetu maximálně připravení.

Vzpomněl jste si na utkání s Maccabi Tel Aviv před osmi lety? Pod stejným trenérem jste si také přivezli do domácí odvety výhru 2:1, prohra 0:2 ale nakonec znamenala, že se sen o Lize mistrů rozplynul…

Musím přiznat, že jsem si na to vzpomněl. Doma se dlouho hrálo 0:0, pak Limba (David Limberský) udělal penaltu. Dva góly nám tenkrát dával Zahavi, výborný střelec. Tentokrát to ale dopadne jinak.

Tehdy jste se na počátku utkání nechali zatlačit, budete se tentokrát snažit o aktivnější hru?

Tak do detailu si zápas úplně nepamatuju. Ale i kdybychom minulý týden remizovali nebo vyhráli o dvě branky, plán na odvetu by nebyl jiný, než máme nyní. Hráli bychom podobně.

Očekáváte, že ve vaší nové roli wingbeka budete opět více hrabat dozadu? Přece jen obecně platíte za spíše ofenzivního hráče.

Samozřejmě, jsem na to připraven. Hraju jinou pozici než dříve, ale neřekl bych, že by to pro mě nebylo přirozené. Dostanu se i hodně dopředu. Vycházím sice více z obrany, ale to mi vůbec nedělá problém.

Jste jednoznačně přesvědčení, že síla Viktorie bude na Tobol stačit, a vybojujete tak postupový výsledek a s tím spojenou i jistotu pohárového podzimu?

Určitě. Myslím, že máme kvalitnější tým. Když k utkání přistoupíme jako minulý týden a dáme tomu sto procent, nevidím důvod, proč bychom neměli postoupit.

Reklama