Hlavní obsah

Králi, odpočívej v pokoji, tvůj odkaz zůstane navždy. Na Pelého vzpomínají Ronaldo, Mbappé a další

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bůh, superhvězda, inspirace pro fotbalový svět. Na legendárního Brazilce Pelého, který zemřel ve čtvrtek ve věku 82 let, vzpomínají fotbalové hvězdy současnosti i minulosti. Jejich dojemné vzkazy doslova zaplavily sociální sítě.

Foto: Nelson Antoine, ČTK/AP

Pelé a Neymar při oslavách sta let Santosu.

Článek
Fotogalerie

„Upřímnou soustrast celé Brazílii a zejména rodině pana Edsona Arantese do Nascimenta. Pouhé sbohem věčnému králi Pelému nikdy nebude stačit k vyjádření bolesti, která v tuto chvíli objímá celý fotbalový svět. Byl inspirací pro miliony lidí, je odkazem minulosti i současnosti. Náklonnost, kterou mi vždy projevoval, byla opětována ve všech chvílích, které jsme spolu sdíleli, a to i na dálku. Nikdy na něj nezapomeneme, jeho památka zůstane navždy v každém z nás, milovníků fotbalu. Odpočívej v pokoji, králi Pelé," napsal na sociálních sítích hvězdný Portugalec Cristiano Ronaldo.

Pelé je často označován za nejlepšího fotbalistu všech dob a jen málokdo se mu dokázal přiblížit. V budoucnu však bude možná stále více rezonovat srovnání s Kylianem Mbappém, jenž také přidal svou vzpomínku. „Král fotbalu nás opustil, ale jeho odkaz nebude nikdy zapomenut," napsal 24letý Francouz a přidal i společnou fotografii. „Odpočívej v pokoji," stojí pak ve zprávě od sedminásobného držitele Zlatého míče Lionela Messiho.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Leo Messi (@leomessi)

Přidal se i hvězdný Neymar, jenž hraje v brazilské reprezentaci rovněž s desítkou a svého slavného předchůdce nedávno vyrovnal v počtu branek za národní tým. „Před Pelém bylo 10 jen číslo. Tuhle větu jsem někde četl. Ale i když je tato věta krásná, je neúplná. Řekl bych, že před Pelém byl fotbal jen sport. Pelé všechno změnil. Udělal z fotbalu umění, zábavu. Dal hlas chudým a černým a především: díky němu byla Brazílie vidět. Díky Královi se zvýšil status fotbalu a Brazílie! Odešel, ale jeho kouzlo tu zůstane. Pelé je VĚČNÝ!" napsal na sociální sítě Neymar.

„Velmi smutný den pro fotbal! Opouští nás legenda tohoto sportu. Obdivovaný a milovaný," doplnil na Twitteru bývalý španělský gólman Iker Casillas.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Cristiano Ronaldo (@cristiano)

Vzpomíná celý fotbalový svět, sociální sítě jsou zaplaveny dojemnými vzkazy, černobílými snímky, osobními zážitky.

„Udělal jsi fotbal krásným. Byl jsi absolutní superhvězda," poklonil se historicky nejlepší střelec Premier League Alan Shearer. „Odpočívej v pokoji, trojnásobný mistře světa," poukázal na Pelého úspěchy někdejší anglický útočník Michael Owen.

„Nejbožštější z fotbalistů a nejradostnější z mužů. Hrál fotbal, jakému se přiblížilo jen několik vyvolených. Třikrát zvedl v tom krásném žlutém dresu nad hlavu nejžádanější zlatou trofej. Možná nás opustil, ale navždy bude mít fotbalovou nesmrtelnost," zdůraznil bývalý reprezentant Albionu Gary Lineker.

Reakce nechodí jen od samotných českých i zahraničních hráčů, úctu prokazují také kluby i sportovci z úplně jiných odvětví. Pelé se zkrátka zapsal tučným písmem nejen do fotbalového historie.

„Legenda, která stála úplně nejvýše. Vždy měl na každého čas! Měl jsem to potěšení si s ním zahrát charitativní zápas a dělat s ním rozhovor. Hráč, muž, ikona," zveřejnil bývalý obránce Manchesteru United Rio Ferdinand.

Pelé si poprvé na mistrovství světa prosadil v roce 1958, když ve čtvrtfinále zařídil vítězství 1:0 nad Walesem. „Zlomil nám srdce, když nás svou premiérovou trefou na MS vyřadil. Dnes jsou naše srdce opět zlomená. Skutečná sportovní legenda. Naše myšlenky jsou s lidmi v Brazílii a se světovou fotbalovou rodinou," připomněla velšská asociace.

Autor stovek gólů měl fanoušky také mezi tenisovými hvězdami.„Smutný den pro fotbalový svět, smutný den pro sportovní svět. Pelého odkaz bude navždy s námi. Neměl jsem to štěstí ho vidět hrát, ale vždy mi říkali, že byl králem fotbalu. Odpočívej v pokoji," napsal například Španěl Rafael Nadal.

Reklama