Hlavní obsah

Dusno v Barceloně. Legenda Xavi: Pokud ztratím podporu hráčů, zabalím to

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se fotbalová Barcelona loni stala královnou fotbalového Španělska, fanoušci v euforii opakovali: „On je ten pravý!“ Ovšem teď to má trenér Xavi nahnuté. Se svým srdcovým klubem chtěl být v lize výš než čtvrtý a v neděli přišel potupný debakl v bitvě o španělský Superpohár s Realem. I proto Xavi začíná mluvit o potenciální demisi.

Foto: Juan Medina, Reuters

Trenér Xavi má v Barceloně problémy, jeho tým nezáří.

Článek

Platil za geniálního záložníka, s Barcelonou posbíral 25 trofejí. Jako kouč má zatím dvě (loni španělský titul a Superpohár) a na další to v tuhle chvíli moc nevypadá. „Kdybych před rokem nevyhrál ligu, už bych tady nebyl,“ vzkázal Xavi.

Aktuální pohled do ligové tabulky: čtvrtá Barcelona ztrácí na vedoucí Gironu osm bodů. Pravda, Xaviho chlapci mají jeden zápas k dobru. Ovšem mnohem víc fanoušky vyděsil víkendový krach v Superpoháru – 1:4 s Realem! Katalánský obr po deseti minutách prohrával o dva góly a do zápasu se už nedostal.

Těžko se divit, že i na bojovníka Xaviho přicházejí chmurné myšlenky. Spekuluje se o tom, že už ztratil důvěru minimálně části kabiny. „Jsem tu, abych Barceloně něco přinesl,“ zdůraznil. „Pokud se mi to nepovede, rozloučím se.“

Vzpomínáte? Barcelona svoji ikonu vykoupila na podzim 2021 z katarského Al Saddu. Xavi mdlý tým rychle nastartoval, z devátého místa ho posunul na druhé. A o povedené minulé sezoně už byla řeč: vypadalo to, že na slavné adrese po častých změnách konečně našli správné jméno.

Zato teď je hůř. Chybí zraněný špílmachr Gavi a rezervy jsou hlavně v defenzivě, Barcelona v lize inkasovala dvakrát víc gólů než její arcirival Real. Právě on jako jediný drží krok se senzačním lídrem Gironou.

„Tenhle klub miluju. Až za mnou přestanou hráči chodit nebo mi někdo řekne, že je problém, sbalím si kufry,“ pravil Xavi. „Ovšem pořád se snažím zůstat klidný.“ Zatím by měl mít podporu vedení, na středeční trénink přišel sám klubový prezident Joan Laporta. Xaviho na dálku povzbudil i jeden z jeho předchůdců Pep Guardiola, kouč Manchesteru City.

Moment útěchy: i špatně rozjetá sezona se ještě dá zachránit. Už ve čtvrtek Barcelona hraje osmifinále národního poháru, proti třetiligovému týmu Unionistas bude favoritem. A pak je tu ještě mise v Lize mistrů, Xaviho hoši načnou jarní fázi dvojzápasem s utrápenou Neapolí. „Porážka s Realem nás poznamenala, ale pořád jsem přesvědčený, že máme blíž k úspěchu než k neúspěchu,“ uklidňoval Xavi. „Vím, co se ode mě na jaře čeká: tři trofeje.“

Reklama