Hlavní obsah

Hvězda Barcelony v problémech! Zapletla se do korupčního skandálu. Na kolik si měla přijít?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Španělský tisk přišel s šokující informací. Podle deníku El Confidencial se hvězdný obránce Barcelony Gerard Piqué spolu s šéfem španělské fotbalové federace RFEF Luisem Rubialesem zapletl do korupční aféry spojené s přesunutím španělského Superpoháru do Saúdské Arábie. Podle dostupných informací si fotbalista měl přijít nejméně na 6 milionů eur (zhruba 147 milionů korun).

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Barcelonský Gerard Piqué při čtvrtfinále EL s Frankfurtem.

Článek

Fotbalový španělský Superpohár se od roku 2020 nekoná na Pyrenejském poloostrově, ale v Saúdské Arábii. O titul usilují čtyři týmy ve vyřazovacím systému. Změny v tradičním systému a místě konání fanoušci nesli s nelibostí, nyní se ukázalo, že to opravdu nebylo asi to nejlepší řešení.

Deník El Confidencial přišel s tvrzením, že hlavním strůjcem přesunu byl hvězdný obránce Barcelony Piqué, který se zamotal i do korupční aféry s tím spojené. Z uveřejněných uniklých dokumentů a nahrávek vyplývá, na kolik si zúčastněné strany přišly, a trochu objasňují situaci.

Původně se španělský Superpohár měl podle plánů šéfa RFEF Rubialese a Piquého konat pouze na Camp Nou, ale jen za předpokladu, že se jim podaří přesvědčit Real Madrid. „Geri, poslouchej. Promluvím si o tom s Realem. Myslím, že nebudou souhlasit. Řekneme, že máte stadion s největší kapacitou, že Barça je šampionem, vítězem poháru nebo finalistou... Na tom bychom mohli stavět," říkal prý Rubiales.

Jenže tenhle plán ztroskotal. Piqué se prostřednictvím své firmy Kosmos zapojil do jednání, ve kterých se usilovalo o přesunutí poháru do Saúdské Arábie. „Podívej se, Rubi, pokud jde o peníze. Realu nabízejí osm milionů a osm pro Barcelonu. Ostatní kluby dostanou dva miliony a milion, celkem tedy 19 milionů. Federace dostane šest milionů," říká fotbalista na uniklém záznamu.

„Můžeme zkusit zatlačit na Saúdskou Arábii, aby zaplatila další 1 až 2 miliony eur," pokračoval ve vymýšlení strategie. Účast Piquého na jednáních tajná nikdy nebyla, ale Rubiales několikrát ujišťoval, že si Kosmos za ně neúčtuje žádné provize. Jenže on sám se zasadil o to, aby obránce Barcelony obdržel odměnu v minimální výši 6 milionů eur. Celkem si prý skrze společnost Kosmos mohl přijít až na 24 milionů.

Reklama

Související témata: