Hlavní obsah

Xaviho hořký konec v Barceloně: Nezůstanu, ani kdybychom vyhráli Ligu mistrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Někdejší skvělý středopolař Barcelony dá klubu svého srdce sbohem. Ačkoliv ještě v září prodloužil trenér Xavi Hernández smlouvu do roku 2025, po sezoně v katalánském velkoklubu skončí. Informoval o tom po sobotní ligové porážce 3:5 s Villarealem,. „Rozhodnutí je definitivní. Nezůstanu, ani kdybychom vyhráli Ligu mistrů,“ prohlásil 44letý Španěl.

Foto: Joan Monfort, ČTK/AP

Kouč Barcelony Xavi Hernandez při utkání s Villarrealem

Článek

„Je to rozhodnutí, ke kterému jsem došel po poradě s předsedou klubu i realizačním týmem. Takže 30. června klub opustím,“ řekl na tiskové konferenci Xavi. „Myslím, že to je potřeba, hráči potřebují impulz,“ přidal bývalý záložník.

„Jsem přesvědčený, že dělám správnou věc. Ale nic to nemění na tom, že do posledních čtyř měsíců, které nás čekají, dám úplně všechno,“ přidal Xavi. „S předsedou to byla velmi lidská debata, ukázali jsme zdravý rozum. Oba si navzájem naprosto věříme a bylo to i trochu emotivní,“ připustil.

Xavi zdůraznil, že neodchází kvůli jiné nabídce. Prostě jen nabyl pocitu, že mužstvu již nemůže více nabídnout. „Nedělám to pro peníze, dělám to, co mi nařizuje srdce. Barcelona je pro mě srdeční záležitost a nechci jí dělat problémy. Prostě přišel čas udělat to nejlepší pro klub,“ řekl. „Alespoň budu chvíli doma a více si užiju děti. Ve funkci trenéra jsem o mnoho cenných chvil s rodinou přišel,“ dodal.

Xavi se Barcelony ujal v listopadu 2021 jako nástupce odvolaného Ronalda Koemana. S týmem poté získal první dvě trofeje v roli kouče. Po španělském Superpoháru dovedl Barcelonu také k 27. ligovému titulu, prvnímu po čtyřech letech.

V probíhajícím ročníku se ale Barceloně tolik nedaří. V tabulce katalánskému celku po 21 kolech patří třetí místo s desetibodovou ztrátou na první Real Madrid, navíc předčasně vypadl i z domácího poháru i Superpoháru. Přesto je Xaviho rozhodnutí překvapující.

Jako hráč strávil Xavi na Camp Nou 17 let a vybojoval s Barcelonou 25 trofejí včetně osmi ligových titulů a čtyř triumfů v Lize mistrů. Mistr světa z roku 2010 a dvojnásobný evropský šampion jako trenér působil také v katarském Al Saddu.

Reklama