Hlavní obsah

Neymar nebude tak levná záležitost, Barcu vyjde minimálně na 35 miliónů eur

Několik velkých změn čeká v létě fotbalisty Barcelony. Na cestě do Katalánska už je brazilský hvězdný útočník Neymar, který by se měl stát jedním z hlavních přestupních trumfů čerstvého španělského mistra. Vedení Barcelony ale musí sáhnout hlouběji do kapsy - jednadvacetiletý hráč by měl podle brazilského serveru globoesporte.com stát minimálně 35 miliónů eur, původně se přitom počítalo se sumou okolo 28 miliónů. Z Nou Campu by mohli v létě definitivně odejít také útočník David Villa či Nizozemec Ibrahim Afellay. Potvrzený už je také odchod stopera či levého beka Erica Abidala, který se po úspěšném boji s rakovinou touží vrátit do Francie.

Foto: Shizuo Kambayashi, ČTK/AP

Brazilec Neymar (vpravo) si v příští sezóně zahraje po boku Lionela Messiho.

Článek

Byla to velká přetahovaná, kterou nakonec vyhrála Barcelona. Hvězdný Neymar odmítl lukrativnější nabídku Realu Madrid a nakonec se stěhuje na Nou Camp. „Jsem nadšený, můžu si zahrát po boku nejlepších fotbalistů světa," těšilo jednadvacetiletého kanonýra.

Neymar, který je v Brazílii považován za nástupce legendárního Pelého, má za sebou hodně pestrý a úspěšný začátek kariéry. V Santosu hrál už od dětského věku, svůj milovaný klub nakonec opustil s bilancí 230 zápasů a 138 gólů.

Barcelonu nakonec přijde minimálně na 35 miliónů eur. Oficiálně kluby přestupní částku ještě nepotvrdily, ale brazilská média mají jasno - 19 miliónů dostane Santos jako vlastník 55 procent práv na mladého fotbalistu, dalších 14 miliónů zaplatí Barcelona investiční skupině DIS vlastnící 40 procent a zbylé milióny putují další společnosti Terceira Estrela. Rovněž se hovoří o tom, že dalších 10 miliónů měla Barcelona už dříve zaplatit Neymarovi a jeho otci, který mu dělá agenta.

Vybral si sportovní projekt, chválil Vilanova

Jednadvacetiletý útočník bude v Katalánsku oficiálně představen až příští týden, v neděli ho totiž čeká v brazilském dresu přípravné utkání proti Anglii na slavném stadiónu Maracaná a až poté odletí do Evropy. Neymar se pak znovu přesune do vlasti, v druhé polovině června ho čeká Konfederační pohár FIFA.

V Barceloně si od nové posily hodně slibují. „Gratuluji Neymarovi, že si vybral sportovní projekt před tím finančním," prohlásil dokonce trenér Tito Vilanova. „Uvidíme, jak se adaptuje v Evropě, ale jsme si jistí, že mu to půjde dobře. Jsme tu proto, abychom mu pomohli a on z nás udělal ještě větší klub," dodal trenér katalánského celku.

Na odchodu jsou Villa s Abidalem

Čerstvý vítěz španělské ligy chystá během letní přestávky několik změn. Barcelonu určitě opustí obránce Eric Abidal, který téměř celý letošek úspěšně bojoval s rakovinou a svůj záměr neprodloužit smlouvu už oznámil prezidentovi klubu Sandru Rosellovi. Abidal se touží vrátit do Francie a podle španělských médií za něj Barcelona nebude požadovat žádné odstupné.

Barcelona už za něj hledá náhradu - v Dortmundu si vyhlédla Matse Hummelse, v PSG Thiaga Silvu a údajně se vážně zajímá také o stopera Marquinhose z AS Řím. Právě posílení zadních řad je pro Barcelonu prioritou a na post stopera je prý v klubovém rozpočtu připraveno 30 miliónů eur. Je téměř jisté i to, že v brance už nebude stát Victor Valdés. Španělský reprezentant má namířeno do Monaka, místo po něm by mohl zaujmout brankář Liverpoolu Pepe Reina.

Katalánský celek by mohli opustit i další hráči - útočník David Villa má být volný za 15 miliónů eur, německé Schalke 04 prý definitivně získá dalšího útočníka Ibrahima Afellaye, který letos v Gelsenkirchenu hostoval. Zájem je prý také o záložníka Thiaga, jehož by údajně rád zlákal Juventus Turín.

Reklama

Související témata: